Frissen Zalából

2022.01.03. 07:00

Szövegszerkesztésben és gépírásban is remekeltek a nagykanizsai Thúry-technikum tanulói

A Thúry-technikum diákjai nemrég a dr. Kalotay Kálmán emlékére megrendezett országos bajnoki gyorsíró-, gépíró-, szövegszerkesztő- és beszéd­íróversenyen vettek részt.

Benedek Bálint

A Thúry-technikum büszke csapata (balról jobbra): Richterné László Erzsébet intézményvezető, Horváth Péter, Gerócs Eszter, Sziva Levente és Kalmár Izabella Tímea

Forrás: Zalai Hírlap

A viadalt a Magyar Gyorsírók és Gépírók Országos Szövetsége rendezi a fővárosban, dr. Kalotay Kálmán főiskolai tanár tiszteletére. A Thúry-technikum csapata évek óta képviselteti magát a megmérettetésen Kalmár Izabella Tímea felkészítő tanár vezetésével. A nívós megmérettetésen az intézmény három tanulója remekelt. Gerócs Eszter tanuló I. kategóriában szövegszerkesztésből második lett, s hibátlansági érmet nyert. Horváth Péter ifjúsági kategóriában szövegszerkesztésből szerzett ezüst­érmet, ugyanitt Sziva Levente gépírásból 4., szövegszerkesztésből 6. lett, összetettben pedig felállhatott a dobogó harmadik fokára. 


– Elért eredményeik kiemelkedőek abból a szempontból is, hogy mindannyian teljesítették a nemzetközi versenykiírás szerinti szintet, így idén indulhatnak egy nemzetközi versenyen – fogalmazott Kalmár Izabella Tímea. – A tanulók a felkészülési időszakban nagy szorgalommal végezték a feladatokat, gyakorolták a minél gyorsabb, pontosabb szövegbevitelt célzó írástechnikát, mozdulat-, szó- és mondatgyakorlatokat. Nehéz betűfogások, korrektúrafeladatok kitartó gyakorlásával fejlesztették sebességüket, koncentrációjukat, gondosan elemezték, javították hibáikat, a minél tökéletesebb megoldásra törekedve. Kiemelkedő teljesítmény, hogy Gerócs Eszter ügyvitel ágazatos tanuló hibátlan versenydolgozatával szerezte meg a második helyet szövegszerkesztésből. Horváth Péter irodai titkár szakképzésben tanuló diák 80 korrektúrát hajtott végre a szövegen a rendelkezésre álló idő alatt, és csupán egyetlen hibát ejtett szövegszerkesztés versenydolgozatában. Sziva Levente pénzügyi-számviteli ügyintéző képzést folytató tanulónk két versenyszámban, gépírásból és szövegszerkesztésből ugyancsak remekelt, így érdemelte ki a kitűnő harmadik helyet. 


A felkészítő hozzátette: gépírásból a versenyszöveg az Európai Unión belüli biológiai sokféleség megőrzése, a természetvédelem témája köré épült. Szövegszerkesztésből a feladat egy digitális formában átadott, maximum 9 ezer karakterből álló, ám legfeljebb 150 korrektúrát tartalmazó, a magyarországi iskolarendszer kialakulását bemutató szöveg szerkesztésére irányult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában