Koronavírus Zalában

2022.01.04. 07:00

Szlovéniában kötelező lesz az oltás?

Ausztria után Szlovénia lehet a második olyan, hazánkkal szomszédos állam, ahol fontolóra vehetik a koronavírus elleni védőoltás kötelezővé tételét. Borut Pahor államfő a szlovén közszolgálati televízióban tavaly decemberben beszélt arról, hogy ő támogatná egy ilyen döntés meghozatalát.

Gyuricza Ferenc

A szlovén államfő támogatná, hogy kötelező legyen az oltás Illusztráció: MTI/Vasvári Tamás

Fotó: Vasvári Tamás

A szlovén köztársasági elnök szerint ugyanakkor mindez csak akkor volna lehetséges, ha az oltás kötelezővé tételére szakértők tennének javaslatot. Pahor arról is beszélt, hogy a szlovén egészségügy mielőbbi reformra szorul, azt a következő kormánynak fel kell vállalnia. A szomszédos országban idén tartják a parlamenti választásokat, ezért nem valószínű, hogy a Covid19 elleni védőoltás kötelezővé tételéről előtte döntés szülessen. Lendvai hírforrásunk szerint Pahor állásfoglalása azért árulkodó, mert ő a legnépszerűbb politikus Szlovéniában.

 

Szlovéniában a decemberi átmeneti javulás után az utóbbi nyolc napban újra s folyamatosan emelkedett a vírus által megfertőzöttek száma. Az egészségügyi minisztérium adatai szerint a mintegy kétmilliós országban vasárnapról hétfőre 1008 új fertőzöttet regisztráltak, akiknél az omikron variáns jelenlétét is több esetben kimutatták. A koronavírus e mutációja már korábban megjelent Szlovéniában, hazánkat is megelőzve. Az emelkedő adatok miatt az informátoraink szerint az viszont elképzelhető, hogy már ezen a héten további szigorításokról dönt a kormány. Kórházban 548 beteget ápolnak, közülük 173-an vannak intenzív osztályon, lélegeztetésre 17 fő szorul. A vírusfertőzés következtében elhunytak száma 11 fő volt, ennél magasabb napi mortalitást utoljára december közepén jelentettek. A halálos áldozatok száma ezzel 6056 főre emelkedett a szomszéd országban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában