Korszerűsítés

2022.01.28. 11:00

Színházi előadást is fogadhatna a pacsai művelősdési ház

Folytatódik a művelődési ház korszerűsítése a közép-zalai kisvárosban. Erről számolt be lapunknak Kelemen Tamás polgármester.

Arany Gábor

Megújulnak az emeleti termek, korábban művészeti foglalkozásokat is tartottak itt gyermekeknek

Forrás: ZH-archívum

A színházterem felújítását követően jelenleg az előtér, valamint az emeleti helyiségek átalakítása zajlik. Itt próbákat, foglalkozásokat tartottak az egyesületek, a nagyterem pedig a házasulókat fogadta. 

 

 

Az önkormányzati beruházás fedezetét a helyi adóbevételek biztosítják, ám ezek mértéke rendkívül lecsökkent. A járvány előtti utolsó évben, 2019-ben a település összesen közel 80 millió forintot szedett be iparűzési és gépjármű-adóból. Törvényi változások, a gazdasági visszaesés miatt 2020-ban 68 millió forintra csökkent ez az összeg, a város úgynevezett adóerő-képessége 32 ezer forint/fő lett. Tavaly pedig 24 millió forintra süllyedt ez a fajta szabadon felhasználható önkormányzati bevétel, ami pedig 21 ezer forint/főnek felel meg. Azt meg felesleges hangsúlyozni, az árak közben nem álltak meg. 

 

 

A polgármester fontosnak tartotta megjegyezni, a töredékére csökkenő bevételek dacára az intézmények finanszírozásával nem volt gond, a munkahelyeket sikerült megőrizni. A bevételkiesés hatása a fejlesztések elmaradásában fog megmutatkozni. 

 

 

Visszatérve a felújításhoz: a hatvanas években emelt épület rekonstrukcióját azért tudták elkezdeni, mert a Leader-pályázaton nyert 13 millió forintos fejlesztési támogatásból az év végre elkészült a Civil Ház (régi pártház), és az egyesületek átköltöztek oda, külön helyiségeket kaptak. 

 

 

A művelődési házban 2021 végén elkezdett munkára 10 millió forintot szánnak a város költségvetéséből, önerőből, ez az elektromos hálózat, a lépcsőházi ablakok, a falburkolatok cseréjét fedezi. A tavaszi befejezéssel tervezett felújításban a felső szintet a lépcsőháztól hőszigetelt fallal választják le, a házasságkötő terem pedig klímát is kap. Mindez nem jelenti itt a munkák végét, mert szeretnék nagyobb produkciók fogadásra alkalmassá tenni a nagytermet. Ehhez Leader-pályázatot nyújtottak be, ennek segítségével valósulna meg a színpadtechnika telepítése, a művészek öltözőinek berendezése, mert ha ez megvalósul, akár színházi előadást is fogadhatnak. Az elképzelések között szerepel még 150 rakásolható szék, valamint a melegítőkonyha teljes felszerelésének beszerzése is. A közel 8 millió forintos beruházáshoz ötszázalékos önrészt vár el a pályázat kiírója. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában