A közösségépítés a fő feladatuk

2022.01.19. 08:00

Ramocsai szakmai nap: minden településen foglalkoztatni kell közművelődési szakembert

A lenti járás településeinek közművelődési munkatervét és szolgáltatástervét készítették el közösen hétfőn egy szakmai program során az érintett falvak közművelődési szakemberei. Az úgynevezett közművelődési járási szakmai napot Matyasovszky Margit, a Nemzeti Művelődési Intézet Zala megyei igazgatója vezette.

Gyuricza Ferenc

A ramocsai szakmai nap résztvevői Fotó: Gyuricza Ferenc

A műhelymunka során valamennyi település olyan programtervvel állt elő, amit legkésőbb ez év márciusában kell az önkormányzatoknak jóváhagyniuk. Matyasovszky Margit a workshop bemutatásakor elmondta: miután a járás területén dolgozó közművelődési szakemberek egy része most mélyíti tudását, ezért még szükségük van mentorálásra.

 

-A Nemzeti Művelődési Intézet tavaly fejezte be az állami támogatással megvalósult közművelődési foglalkoztatási és képzési programját - magyarázta a megyei igazgató. - Az egyéves projekt egyik célja az volt, hogy a muzeális intézményekről, nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. számú törvény 2018-as módosításának megfelelően minden településen foglalkoztassanak legalább középfokú végzettségű közművelődési szakembert. Eddig 130 fő szerzett többségében jeles vagy jó minősítéssel képesítést, ők ezáltal közművelődési asszisztensből közművelődési szakemberekké léptek elő.

 

Matyasovszky Margit hozzátette: a lenti járásban nincs ellátatlan település. A járási székhely önálló közművelődési intézménnyel rendelkezik, a 46 faluban pedig azok a közművelődési szakemberek dolgoznak, akik a szakmai napon is részt vettek. Mintegy húszan vannak, hiszen a törvény lehetőséget biztosít arra, hogy egy közművelődési szakember több (maximum három) települést lásson el.

 

- A közművelődési szakemberek nem rendezvényszervezők, hanem a közösségépítés a feladatuk - folytatta az igazgató. - Az a cél, hogy az adott település lakói szeressenek ott élni és ehhez járuljanak hozzá a munkatársaink. Az a jó közművelődési szakember, aki észleli, hogy a közösségnek mire van szüksége, legyen az pipafaragó szakkör, kertbarát kör, modellezőklub vagy a helyi értékek feltárására irányuló csoport. Ha ennek meg tudnak felelni, akkor sikerült a jogalkotó szándékának megfelelően végezni munkájukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában