Egykori alma materében

2022.01.21. 06:50

Pais Dezsőre emlékeztek Zalaegerszegen (videó)

A magyar kultúra napja alkalmából a Zrínyi Miklós Gimnáziumban, a Kossuth-díjas nyelvész egykori alma materében emlékeztek meg a zalaegerszegi születésű Pais Dezső munkásságáról. Az iskola tanáráról, Borbás Györgyről elnevezett folyosói galéria tárlóiban láthatók a professzor életének, tudományos munkásságának a relikviái a következő két hétben.

Arany-Horváth Zsuzsanna

Stárics Roland igazgatóhelyettes és Merzáné Pais Judit, az egyik unokahúg a Pais-szobornál Fotó: Pezzetta Umberto

Pais Dezső (1886-1973) úgy fogalmazott, a Zrínyi-gimnáziumot neki alapították, hiszen a második évfolyam növendéke lehetett. Erről a megemlékezésen Stárics Roland igazgatóhelyettes szólt a diákság és a Pais család képviselői előtt. A híres egerszegi diák a budapesti Eötvös Kollégiumban folytatta tanulmányait, középiskolai, majd egyetemi tanárként a magyar nyelvészeti tudomány kiemelkedő alakjává vált. Jeles kutatója volt az Árpád-kori magyar nyelvnek, az ő elemzéséből ismerjük az Ómagyar Mária-siralom szövegét is.

 

A gimnázium emlékkiállítása abba a sorozatba illik, amely a magyar kultúrában fontos szerepet betöltő, s az iskolához kötődő személyiségeket hozza közelebb a tanulóifjúsághoz és az érdeklődőkhöz. A Keresztury Dezsővel, Kodály Zoltánnal, Sinkovits Imrével is barátságot ápoló dr. Pais Dezső akadémikus, nyelvész professzor számos családtagja folytatott tanulmányokat a Zrínyi-gimnázium padjaiban, erről a tárlaton külön táblázat emlékezik meg. A népes család feje, Kázmér 8 gyermek édesapja volt, közülük a legidősebb a nyelvész professzor. Őt követte István testvére, aki szintén a tudományos élettel jegyezte el magát, a hazai vegyészet képviselőjeként. A család nevében az ő lánya, Merzáné Pais Judit, Pais Dezső unokahúga hozta el a família emlékező üdvözletét a mai ifjúságnak és tanári karnak.

A tudományos lapot szerkesztő professzor alakját megidéző sorokat Merza Jenő olvasta fel: megtudhattuk, hogy saját családja nem lévén, számára testvérei és azok gyermekei jelentették a kötődést, hiszen, ahogy ismert mondásából tudjuk, a tudomány az életért van, legyen hát az ő élete a tudományért. A szavalattal, népdalcsokorral kísért megnyitó után az egybegyűltek megkoszorúzták a gimnázium udvarán található, Fischer György szobrász által készített Paismellszobrot, amely 2012-ben, a megszűnt Pais-iskolából került a középiskolába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában