Ha bajba kerülnek a négylábúak

2022.01.20. 17:30

Kútba esett, kerítésbe szorult, ereszcsatornán rekedt állatok miatt hívták a zalai tűzoltókat 2021-ben

A hírekből már megismerhettük, ha tűz üt ki, baleset történik, vagy valakit rabul ejt a lakása, akkor a tűzoltókat hívják segítségül. Nem ritka, amikor bajba került négylábúakat mentettek. Néhány az elmúlt év történéseiből a katasztrófavédelmi igazgatóság összegzése alapján.

ZH

Vonyarcvashegyen őz szorult tolókapuba, kiszabadításához letakarták a rémült állatot Fotók: ZMKI

Január 26-án őz került szorult helyzetbe Vonyarcvashegyen, amikor a Liszt Ferenc utcában családi ház tolókapujának fogságába esett. A keszthelyi hivatásos tűzoltók szabadították ki az állatot, amely sietve távozott. 

 

Február 25-én macska esett kilenc méter mély kútba Óhídon egy Hársfa utcai családi ház udvarán. A zalaszentgróti önkormányzati tűzoltók dugólétrával az állatot felhozták, és átadták a gazdájának. 

 

Március 7-én egy kismacska egy családi ház esővízgyűjtő csatornájába szorult be Kehidakustányban, a Hunyadi János utcában. A zalaszentgróti önkormányzati tűzoltók kötéllel és vödörrel kimentették a riadt állatot. Még ugyanezen hónapban, 28-án a templom 15 méter magas ereszcsatornájában rekedt egy macska Balatonmagyaródon, a Petőfi utcában. A zalakarosi hivatásos és a helyi önkéntes tűzoltókon kívül Nagykanizsáról létraszer is érkezett, amelyről a tűzoltók a bajba jutott állatot lehozták. 

 

Április 2-án sétáltatás közben a Murába ugrott egy kutya, és gazdái nem tudták kimenteni Tótszerdahely külterületén. A murakeresztúri önkéntes tűzoltók mentőkötél és kéziszerszámok segítségével rövid idő alatt kihúzták a bajba jutott állatot. 28-án tíz méter mély kútba esett kecskegida Nemesapátiban, a Hegyalja utcában. A zalaegerszegi hivatásos tűzoltók kihúzós létra és kötél segítségével felszínre hozták az állatot. 

 

Május 18-án víztároló medencébe esett, onnan pedig nem tudott kijönni egy csikó Nagykanizsán, a Keresztfai úton. A város hivatásos tűzoltói a medence partját kiásták, majd a bajba jutott állatot kötél segítségével kimentették alkalmi fogságából. 

 

Június 12-én vaskarika szorult egy kutya nyakára, tulajdonosa pedig nem tudta eltávolítani Letenyén, a Kossuth Lajos utcában. A város hivatásos tűzoltói pedálvágó alkalmazásával kiszabadították az állatot.

 

 

Július 25-én őz szorult kerítésrácsok közé Gyenesdiáson, a Vadrózsa utcában. A keszthelyi hivatásos tűzoltók az állatot kiszabadították, és visszaengedték az erdőbe. 

 

Szeptember 16-án tűz volt egy zalaegerszegi, Jókai úti társasházban. A városi hivatásos tűzoltók a társasház két lakásából is kutyát mentettek ki. 28-án Bajánsenyén villámárvíz alakult ki, a lenti hivatásos tűzoltók egy Kossuth utcai gazdaságból segítettek kimenekíteni nyolcvan szarvasmarhát. 

Kutyát is mentettek Zalaegerszegen, egy Jókai utcai társasházból

Október 2-án kecske ugrott öt méter mély kútba Garaboncon, egy Kossuth úti ingatlan udvarán. A zalakarosi hivatásos tűzoltók dugólétra és mentőkötél segítségével kimentették a bajba jutott állatot. 

 

Kútból létrával, kötéllel mentették ki ezt a kecskét Garaboncon

December 8-án kútba esett cicához riasztották a tűzoltókat, az állat már napok óta a kiszáradt, nyolc méter mély kút rabja volt Csesztregen, egy lakatlan Kossuth Lajos utcai családi ház udvarán. A lenti hivatásos tűzoltók kötéltechnikát alkalmazva leereszkedtek a bajba jutott állathoz, és épségben felhozták. Azért, hogy az eset ne ismétlődjön meg, a tűzoltók a kút tetejét lezárták. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában