Istenhez vezetni a lelkeket

2022.01.26. 14:00

Kóta-díjjal ismerték el a keszthelyi C. Tóth Zoltán egyházzenei munkásságát

A frissen Kóta-díjjal kitüntetett C. Tóth Zoltán karnagy, egyházzenész, kulturális szervező hittel vallja: a közös éneklés – legyen az a templomban a hívekkel vagy kórussal – megnyitja a szíveket, és imádságként összeköti Istennel a lelkeket.

Péter B. Árpád

C. Tóth Zoltán Zemlényi Katicától, a KÓTA felnőtt énekkari bizottságának elnökétől vette át az elismerést

Forrás: KÓTA

Fotó: ThalerTamas

A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (Kóta) múlt hétvégén adta át idei elismeréseit. C. Tóth Zoltán eddigi munkásságát a mecénás kategóriában jutalmazták. 

 

 

A laudációban vele kapcsolatban elhangzott: 2010-ben hívta életre a Keszthelyi Dalünnepet, a nem hivatásos kórusok találkozóját, s maga is több énekes csoportot vezet: a keszthelyi Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplom karnagy-orgonistájaként az általa alapított Salve Regina kórust, a Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola Gyermekkórusát, valamint a Zalaszántói Pávakört. 

 

 

– Valódi csapat áll mögöttem: a Salve Regina tagjai, a zenésztanárok, kollégák, akikkel a Keszthelyi Dalünnepet szervezzük, amelynek 1500–1800 résztvevője van alkalmanként – fogalmazott lapunknak C. Tóth Zoltán. – Hivatásunknak érezzük ezt, amellyel keszthelyi hagyományt élesztettünk újjá, hiszen 1908-ban volt egy dalos találkozó Keszthelyen, amelyet gróf Festetics Tasziló támogatott. Az erről szóló fényképes beszámolót megtaláltam egy korabeli újságban, s ez annyira meghatott, hogy többekkel közösen elhatároztuk: újjáélesztjük ezt. Az egyházi és a világi kórusok pedig megkedvelték ezt a rendezvényt, szívesen jönnek azóta is. 

 

 

A díjról azt mondta: ugyan ő kapta, de a csapatnak, a szervezőknek és kollégáinak szól. 

 

 

C. Tóth Zoltán gyerekkorában rendszeresen ministrált Balatonlellén, ahol lenyűgözte a kántor játéka és énekhangja. Tőle tanulta az alapokat, s hamar olyan szintre jutott, hogy 14 éves korától önálló kántorként szolgál a szertartásokon, szentmiséken. 

 

 

– Ahogy az ember belekerül az egyházzene világába, a lelke megnyílik a szép dolgokra – tette hozzá a keszthelyi karnagy-orgonista. – Ehhez pedig hozzátartozik a kórusmuzsika is. 

 

 

C. Tóth Zoltán hitvallása: „szeretetből élni”. 

 

 

– Amikor szeretve érezzük magunkat, vagy szeretünk, akkor Isten van bennünk – folytatta a gondolatot. – Az egyházi kórusok, közösségek alapvetése is az, hogy megpróbálják egymást szeretni, ami egyre inkább kiveszik ebben a nagyon nehéz világban. Akik hozzánk jönnek, akár a Dalünnepre, vagy szentmisék, koncertek résztvevőiként, közreműködőiként, mindannyian megpróbálunk tiszta szívvel szeretni, amire ma oly nagy szükség van. Nekem az a feladatom, hogy Istenhez a muzsikával vezessem el az emberi lelkeket. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában