Az intézmény névadója

2022.01.22. 07:00

Kodály-szobrot avattak Nagykanizsán

A VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház két nívós fotótárlattal és az intézmény névadójáról készült bronzszobor ünnepélyes avatásával emlékezett meg csütörtökön a magyar kultúra napjáról.

Benedek Bálint

A Kodály Zoltánt ábrázoló szobor leleplezése, balról: Túri Török Tibor, Kámánné Szép Terézia, dr. Iglódi Endre és Gábris Jácint Fotó: Szakony Attila

Az eseményen Kámánné Szép Terézia, az intézmény igazgatónője köszöntötte a résztvevőket. Beszédében szólt arról, hogy a megemlékezések mindig alkalmat adnak arra, hogy még nagyobb figyelmet szenteljenek évezredes hagyományaiknak, felmutassák és továbbadják múltjukat idéző szellemi értékeiket. A két különleges fotókiállításról szólva hozzátette: az országos pályázatokat a székesfehérvári VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Ház, illetve az ott működő MÁV Fotókör írta ki. Az egyikben miniatűr, 10×7 centiméteres szabadon választott és vasúthoz kapcsolódó fényképek kerültek a falakra, míg az Alba Regia kiírásában Székesfehérvárt mint megyeszékhelyt bemutató fotókat fogadtak be. Ezek a tárlatok február 25-ig láthatók.

 

- A kultúránk az általunk értett szimbólumok sokasága - mondta megnyitóbeszédében Balogh László polgármester. - Ott tobzódik a hagyományunk összes jelentése, illata és szenvedése, összeadva és összehozva történelmünk alakjait és hőseit, nagyot mondó vitézeit és szerelmeseit. Így válik élővé Kodály és az ő háza itt, Nagykanizsán, így él a néptánc szelleme tovább, és hangzik fel a Himnusz minden ünnepünk és sikerünk magaslatán.

 

Majd ismét Kámánné Szép Terézia lépett a közönség elé, elmondta: Iglódi József 36 éven át szolgált a MÁV kanizsai vonalfőnökségén, a tisztes helytállásáért a földszinti kiállítóterem ezután az ő nevét viseli. A posztumusz elismerést mintegy megköszönve fiai, dr. Iglódi Endre és dr. Iglódi István pedig a keszthelyi Túri Török Tibor szobrászművész Kodály Zoltánt ábrázoló bronzszobrával ajándékozták meg az intézményt. Gábris Jácint, az önkormányzat oktatási, kulturális, ifjúsági és sportbizottságának elnöke elmondta: a terem egy olyan vasutas nevét viseli eztán, aki munkásságával példát mutat a mai generációnak is. S nemcsak a tisztességes életpályamodellt kell népszerűsíteni a fiatalok körében, hanem egyre inkább a tradíciók őrzését, melyektől sajnos egyre távolabb kerülnek. Az est zárásaként Kocsis Katalin nyugalmazott zenei könyvtáros Kodály Zoltánról tartott érdekességekkel tarkított előadást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában