Frissen Zalából

2022.01.15. 06:50

Kezdődhet az 588 millió forintos támogatás felhasználása Nagykanizsán

Új bontási tervet készíttet az önkormányzat a 19-es udvar rendbetételéhez, illetve elkezdődhet a kormánytól kapott 588 millió forint felhasználása, miután az Éljen VárosuNK! Egyesület (ÉVE) frakciója a minapi soron kívüli közgyűlésen visszavonta a beruházási lista módosítására vonatkozó határozatát.

Pásztor András

A város ismét próbál engedélyt szerezni a 19-es udvar bontásához

Forrás: Gergely Szilárd / Zalai Hírlap

A város ismét próbál engedélyt szerezni a 19-es udvar bontásához

Forras: Gergely Szilárd / Zalai Hírlap

Az önkormányzat feltett szándéka rendbe tenni a belváros torzójaként elhíresült 19-es udvart. Ám a bontási engedélyt nem kapta meg a város, mivel a terület műemléki környezetben áll, és a Tervtanács nem támogatta a kérelmet. 


A közgyűlésen dr. Fodor Csaba, az ÉVE frakcióvezetője felháborodásának adott hangot, szerinte lehetetlen, hogy a város szégyenfoltját nem lehet elbontani ilyen-olyan indokokra hivatkozva. A képviselő javasolta: dolgoztassák át a bontási tervdokumentációt, majd az önkormányzat ismételten folyamodjon engedélyért. A frakcióvezető arra is tett utalást, miszerint egyeseknek pont az lenne az érdeke, hogy a terület jelenlegi állapotában maradjon. 


Szabó Szilárd, a Fidesz frakcióvezetője a feltételezést is visszautasította, hogy ők hátráltatnák a 19-es udvar bontását. Emlékeztetett: a bontás kapcsán eddig minden javaslatot támogattak, s eztán sem gördítenek akadályokat a terület rendbetétele elé. 


A közgyűlésen az 588 millió forintos kormányzati támogatás régóta húzódó felhasználása terén is előrelépés történt. AZ ÉVE-frakció visszavonta javaslatát, mely szerint módosítani kellett volna a fejlesztési listát, így az eredeti, a Belügyminisztérium által már jóváhagyott beruházásokat (többek közt a víztorony felújítását) el lehet kezdeni. A hosszú huzavona miatt ugyanakkor nagyon kevés idő maradt a megvalósításra: az év végéig el kell számolni az összeg felhasználásáról, és akadnak olyan fejlesztési tételek, melyek még engedélyekkel sem rendelkeznek. 


A testület döntött, hogy az önkormányzat csatlakozik a Zala Megyei Önkormányzat által benyújtásra kerülő foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési pályázathoz.

Ezek is érdekelhetik