A doni hősök emlékére

2022.01.24. 07:00

Kerkafalván és Szattán fejezték ki tiszteletüket a huszárok

Első alkalommal tartotta az Őrség peremén a doni hősök emlékmenetét a 2007-ben alakult Soproni Huszár Hagyományőrző Egyesület szombaton. A civil szervezet tagjai a Nádasdy huszárok kései utódainak tekintik magukat.

Gyuricza Ferenc

Balról a második Nemes Kálmán polgármester, a harmadik Grubits Róbert Kerkafalván

Forrás: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

Csödéről indulva előbb Kerkafalvára lovagoltak, ahol megkoszorúzták a II. világháborús hősi halottak református templomban található emléktábláját, majd a Vas megyei Szattán fejezték ki tiszteletüket a katonai áldozatok emléke előtt.

- A Magyar Királyi Honvédség 1943 januárjában a Voronyezs körzetében vívott harcok során rendkívül súlyos, megsemmisítő veszteségeket szenvedett - mondta beszédében Grubits Róbert huszárkapitány, az egyesület elnöke. - Ez volt a magyar hadtörténelem legtragikusabb veresége, ahol a magyar katona egyszerre küzdött a szovjet hadsereg katonáival és a rendkívül szélsőséges időjárási körülményekkel. Az ősi magyar vitézi szellemnek köszönhetően a 2. magyar hadsereg a hiányos felszerelések ellenére is rendkívüli harci teljesítményt és morált képviselt a harctéren a világ egyik legnagyobb hadseregével szemben - szögezte le Grubits Róbert, és hozzátette: a keleti hadszíntéren a magyar huszárok is jelen voltak, s bár elsősorban felderítői vagy hírvivői feladatokat láttak el, egy alkalommal a géppuskás orosz egységeket vakmerő huszárrohammal menekülésre kényszerítették.

A kerkafalvai megemlékezésen Nemes Kálmán polgármester felidézte, hogy a Kerkamenti Református Társegyházközség templomában már a nyolcvanas évek közepén - amikor a II. világháború magyar katonai áldozatairól még beszélni is tiltott volt - emléktáblát helyeztek el tiszteletükre. Ezen a táblán 16 kerkafalvai, hat alsószenterzsébeti és három ramocsai elhunyt neve olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában