Itt volt a Németh-műhely

2022.01.25. 11:30

Keramikusdinasztia emlékét idézik Zalaegerszegen, a Mártírok útján

Fogyatkozik azok száma, akik emlékeznek rá, hogy hol állt egykor a cserépkályhagyár a megyeszékhelyen.

Arany Gábor

Bali Zoltán, Németh János és Balaicz Zoltán a tábla előtt Fotó: KT

Talán még kevesebben tudják, milyen szerepe volt az üzem létrejöttében a Pápa melletti Noszlopról 1884-ben Zalaegerszegre költözött kályhásmesternek, Németh Gábornak. Mindezekre hívja fel a figyelmet az a kerámiatábla, Németh János, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Munkácsy- és Kossuth-díjas keramikusművész alkotása, ami immár a Mártírok útja 23-as számú ház falát díszíti. 

 

A táblán nagyapja, Németh Gábor kemence mellett álló alakja látható és a szöveg: "Itt volt a Németh-műhely és a cserépkályhagyár". És tegyük hozzá: ezen a helyen állt a ház, ahol Németh János 1934. március 14-én világra jött. A hétfői avatáson elhangzott: a tábla a város történetének fontos időszakára utal. 

 

Balaicz Zoltán polgármester az avatón kiemelte: a táblára pillantva sokakban Németh Jánoshoz kapcsolódó személyes emlékek merülnek fel. A város akkor tud közösségként működni, a jövő generációjának követendő utat mutatni, ha megbecsüli az előtte járó nemzedéket, és ennek kiemelkedő alakja Németh János, a város díszpolgára, tette hozzá. 

 

Bali Zoltán alpolgármester, önkormányzati képviselő felidézte: a Németh család munkásságára utalva kapta nevét 2019-ben a cserépkályhagyár helyén épült lakópark mellett húzódó Kerámia utca. A művészt pedig folytatásra kérik: a sétány és a Kerámia utca sarkán helyeznének el egy újabb alkotást, ami a kerámiaművészetet idézi meg. 

 

Németh János felidézte: nagyapja, Németh Gábor az Apponyi Albert grófról elnevezett iparosok utcájában talált üres telket, ezért itt építette fel műhelyét. Nyolc gyermeke született, hárman folytatták a mesterséget. Lajos cserépedényeket készített, Gábor és János - a művész édesapja - pedig kályhásmesternek állt. A Németh Gábor és fiai elnevezésű műhelyükben egyedi kályhák készültek, főképp kastélyokba. Az alapító 1942-ben meghalt, fiai továbbvitték a mesterséget, itt szívta magába az agyag szeretetét gyerekként Németh János is. A műhelyből jött létre a cserépkályhagyár, amit 1951-ben államosítottak. Az üzem vezetését pedig a városi téglagyárral együtt az addigi tulajdonosra bízták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában