Frissen Zalából

2022.01.10. 14:00

Jelentős fejlesztések valósulnak meg a közeljövőben Rigyácon

Jelentős fejlesztéseket valósít meg a közeljövőben a dél-zalai település önkormányzata. Ezek sorában új boltot nyitnak, az e célra szolgáló épület átalakítása, felújítása már elkezdődött.

Horváth-Balogh Attila

Petrányi Mátyás és Palkó László a majdani boltnak otthont adó épület tetőszerkezetének bontását végzi

Fotó: Szakony Attila

E napokban a régi tetőt bontják a szakemberek, s Balassa Kornél polgármester reményei szerint a jövő év második felében már fogadhatja a vásárlókat az üzlet, melybe minél több olyan funkciót igyekeztek "beletenni", ami csak igény lehet egy ilyen kistelepülésen. 

 

- Pályáztunk és sikerült forrást nyernünk a 7-es számú főútvonaltól a település belterületéig vezető gyalogút kialakítására, mely nagy hiányt pótol, mivel eddig a falu lakói kénytelenek voltak az úton, az autók között, vagy a sáros padkán megközelíteni a külső buszmegállót - fogott bele a megvalósítás előtt álló projektek ismertetésébe a polgármester. - Több, mint ezer méter hosszban készül el az új járda, melyre eddig 10 millió forintot kaptunk, s pályázunk még 5 millióra. Így 15 millió forint forrást tudunk felhasználni anyagtámogatásként a 40 milliós projekthez. A kivitelezést tavasszal kezdjük meg. Az út osztott pályás, térkő, illetve úgynevezett rekortán jellegű burkolatot kap, előbbivel a kerékpárosoknak és a futóknak szeretnénk kedvezni, utóbbi pedig a költséghatékonyságot szolgálja. A fejlesztést a Magyar Falu Program támogatja. 

 

Szintén tavasszal végezzük el a Napsugár utca tavasszal kezdődő aszfaltozását, mely 315 méter hosszú szakaszt érint, ezt belügyminisztériumi forrás teszi lehetővé. Indult önkormányzatunk a zártkerti programon, ahol szintén támogatásra érdemesnek tartották a pályázatunkat, ennek köszönhetően az öreghegyi utat újíthatjuk meg, közel 3 kilométeres hosszúságban és kiépíthetjük a villamos hálózatot a Rigyác és Becsehely (települések) között található Imre-hegynek azon részén, ahol még ez nem történt meg.

 

Balassa Kornél arról is beszélt: fontos projektjük a bolt megnyitása.

 

- Az előzményekről annyit érdemes elmondani, hogy sajnos helyben nem volt olyan vállalkozó, aki üzemeltetne boltot, ezért azt gondoltuk, ha már a kormány úgyis támogatja az ilyen jellegű beruházásokat, ezt a feladatot felvállalja az önkormányzat - magyarázta a polgármester. - Létrehoztunk egy gazdasági társaságot, amely benyújtotta a pályázatot és a jövőben működtetni is fogja az üzletet. Kifejezetten e célra megvásároltunk egy üres, sajátosan rigyáci épületet, így a beruházással sikerül ezt is megőriznünk az utókornak hagyományos helyi motívumaival. Nekiálltunk már a kivitelezésnek, pontosabban egyenlőre a bontási munkálatoknak és reményeink szerint a jövő év második felére elkészülünk a beruházással. 

 

A vegyesbolt kialakítása a egy, nagyon fontos eleme annak a törekvésnek - mely egyezik a kormányzat céljaival is -, hogy 400 lelkes településünkön megállítsuk a népességfogyást és fiatalokat vonzzunk Rigyácra. A lehető legtöbb funkciót szerepeltettük a pályázatban: elképzeléseink szerint az élelmiszereken túl (vegyes árucikket), barkácseszközöket, sorsjegyeket, dohányárut és vény nélkül vásárolható gyógykészítményeket is lehet majd kapni a boltban, de lesz lehetőség például kulcsmásolásra is. Ezen kívül kisebb közösségi színteret is kialakítunk az épületben, ahol egyszerre 6 fő foglalhat helyet és beszélgethet, ha éppen arra van igény. A munkálatokra közel 50 millió forintot nyert a település a Magyar Falu Program keretén belül.

 

Balassa Kornél azt is jelezte: tavasszal indulhat belvízvédelmi beruházásuk, melynek során két utcában burkolt árokrendszert alakíthatnak ki, illetve a település belterületi csapadékvíz-elvezető rendszerének kritikusabb állapotú szakaszait is kijavítják, ahol ez hiányzik, ott pedig kiépítik. Mindez a Településfejlesztési Operatív Program keretein belül valósulhat meg.

 

A polgármester végül arra biztatta kollégáit: pályázzanak bátran, mert a jó projekteket soha nem látott mértékben támogatja a kormány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában