Frissen Zalából

2022.01.12. 10:00

Javult az ügyelet finanszírozása Zalaszentgróton

Továbbra is a Reál-Med Kft.biztosítja Zalaszentgróton a hétvégi központi háziorvosi ügyeletet. A finanszírozásról a legutóbbi ülésén tárgyalt az önkormányzat.

Szabó Judit

Orvosi ügyeletben

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

A budapesti székhelyű Reál-Med Kft.-vel 2010-ben kötött szerződést az önkormányzat a háziorvosi ügyelet biztosítására. A zalaszentgróti központi ügyelet a környező húsz község lakói is ellátja. 


Működéséhez az állami forrás nem elegendő, az elmúlt években folyamatosan növekvő összeget kellett hozzátenniük az önkormányzatoknak. Míg 2014-től 2016-ig havonta lakosonként 60 forint volt az önkormányzati támogatás, 2017-ben 79, 2018-ban 125 forint, 2019-ben 144, 2020-ban már 184 forint. A tavalyi évre 210 forintban állapodtak meg azzal, hogy ha év közben pozitív változás történik az állami finanszírozásban, csökkentik az önkormányzati díjat. 
Az egészségügyi szektorban megindult a bérrendezés, és a háziorvosi ügyeleti szolgálatra jutó állami forrás is megnőtt: Zalaszentgróton a tavalyi 10,1 millió forintról 13,1 millió forintra. Az önkormányzatok így felülvizsgálták a hozzájárulást. 


Tavaly májusban 175 forint/lakosságszám/hó összegben állapodtak meg, s idén is ennyit tesznek hozzá a szolgáltatás működtetéséhez. Baracskai József zalaszentgróti polgármester az ülésen arról beszélt: a hozzájárulás jelentős, de mindenképpen fenn kell tartani az ügyeletet. Felhívta ugyanakkor a figyelmlet arra, hogy az nem a rendelés meghosszabbítása, hanem a sürgős esetek ellátására való.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában