A Magyar falu program jóvoltából

2022.01.20. 12:00

Járda- és útfelújításra készülnek Beleznán

A magyar vidék fejlesztése érdekében meghirdetett Magyar falu program kínálta lehetőségeket a dél-zalai település az idei évben is kihasználná. A tervek között szerepel járdafelújítás és közösségi tér létrehozása.

Benedek Bálint

Bődör István polgármester a tönkrement járda egy szakaszát mutatja, amit pályázati forrásból hoznának rendbe Fotó: Szakony Attila

Ugyanakkor már elnyert támogatásokról is beszélt Bődör István polgármester. Elmondta: a település József Attila utcája nagyon rossz állapotban van, ezért 380 méter hosszú szakaszát tavaly egy belügyminisztériumi forrásnak köszönhetően szilárd burkolattal látták el. Itt nem álltak meg, a Magyar Falu Programban további 20 millió forintot nyertek a problémák orvoslására, amint az időjárás engedi, a kivitelező nekilát a munkáknak. 

 

– Az idei évben ugyanebben a programban járdafelújításra is pályázunk – folytatta. – Sőt az idén az anyagköltség mellett a munkabérrendezésre is lehet támogatást igényelni, így összesen 10 millió forintot szeretnénk nyerni. A szinte már járhatatlan, töredezett Kossuth utcai járdának mintegy 400 méteres szakaszát hoznánk rendbe. 

 

Bődör István hozzátette: a volt iskola területén korábban az önkormányzat saját forrásból készített egy színpadot, ám a rendezvényeken a közönség számára sátort biztosítottak. Most a közösségi tér fejlesztésére, egy fedett, térkő burkolattal ellátott szabadtéri nézőtér létrehozására pályáznak, melyet 20 millió forintból készítenének el. 

 

– A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatán a külterületi utak rendbetételét célzó kiírásra ismét jelentkezünk, ezúttal a településünket Murakeresztúrral összekötő útszakaszt újítanánk fel, mely nagy forgalmat bonyolít. Sok gyermek jár iskolába, s az út néhány részen rekonstrukcióra szorulna. A másik, jankapusztai utat ősszel felújítottuk, így az önkormányzathoz tartozó részek jól járhatók – magyarázta a polgármester. 

 

Tennivalóból tehát van bőven, a településvezető még kiemelte: a korszerűtlen halotthűtő berendezést a Magyar falu programban nyert 1,3 millió forintból modernre cserélik, ezzel a végéhez ér a ravatalozó felújítása. A távolabbi terveik között szerepel még az önkormányzat, a posta és az orvosi rendelő komplex épületének felújítása és energetikai korszerűsítése. A mostani számítások szerint ez 100 millió forint feletti összegből valósulhatna meg. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában