MOL Tehetségtámogató Program

2022.01.21. 14:00

Ígéretes fiatal művészeket támogatnak Zalában

Zalában két fiatal, ígéretes művész nyert támogatást a MOL Tehetségtámogató Programjában, amely ebben a tanévben összesen 20 millió forinttal segíti a 10–23 év közötti pályázók pályafutását.

Péter B. Árpád

Kéthelyi Gergely

Országszerte összesen 63 fiatal kapott anyagi segítséget, köztük ifjú zenészek, táncosok, vizuális alkotók, előadóművészek, továbbá a matematika és a természettudományok mellett az informatika és a csillagászat fiatal művelői, kutatói. Legtöbben zeneművészeti területről nyújtottak be pályázatot, hiszen egy hangszer megvásárlása komoly befektetés egy család számára. A fiatalok előfinanszírozásként kapják meg a nekik megítélt összeget. 

 

Ezúttal összesen 275 pályázat érkezett a MOL Tehetségtámogató Programjának művészeti és tudományos kategóriáiban, az elnyerni kívánt összeg pedig több mint a hatszorosa volt a rendelkezésre álló keretnek. A zsűri értékelése után a MOL Alapítvány kuratóriuma úgy döntött: 63 fiatalt segít. A 10–18 éves korosztály legeredményesebb képviselői összesen 15 millió, a 19–23 éves, korábban már alapítványi támogatást elnyert fiatalok pedig a Klasszis kategóriában 5 millió forintot nyerhettek. 

 

 

Zalában ketten érdemelték ki az olajtársaság dotá­cióját. A 15 éves nagykanizsai trombitás, Kéthelyi Gergely tavaly második helyezést ért el a XV. Országos Lubik Imre Trombitaversenyen. Jelenleg a Pannonhalmi Bencés Gimnázium tanulója, játszik a Nagykanizsai Fúvószenekarban, a Vie­toris Kamaraegyüttesben és a Pannonhalmi Big Bandben is. Édesapja zenetanár, öt testvére közül az iskoláskorúak mindannyian muzsikálnak. Kéthelyi Gergely a támogatásból egy C trombitát szeretne vásárolni a meglévő B mellé. 

Kéthelyi Gergely

 

A Klasszis kategóriában a keszthelyi barokk furulyás Pas Dominika nyert támogatást. A 23 éves zenész jelenleg Bécsben folytatja felsőfokú zenei tanulmányait, s a Musica Antiqua hévízi régizene-együttes szólistája. Dominika is nagy családban nevelkedett, 5-en testvérek, mindenki tanul valamilyen hangszeren. Külföldön tanul, emellett tanítványai is vannak már – olvasható a MOL Tehetségtámogató Programjának sajtóanyagában. A támogatásból egy barokk furulyát szeretne venni, amely zenei repertoárjának bővítéséhez szükséges. 

Pas Dominika

A MOL közhasznú alapítványa 2006 óta karolja fel a fia­tal tehetségeket, s eddig több mint háromezer művészeti vagy tudományos pályára készülő fiatal fejlődését segítette. Az alapítvány másik fontos célja a gyermekegészségügy támogatása, erre is jelentős összegeket fordít. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában