Vince-nap

2022.01.25. 08:00

Horvát áldás: kolbász is lógott a vesszőkön Letenyén

Ahogy az már évek óta hagyomány, a horvátországi Perlakon élő gazda, Ivan Gudlin Julián-hegyi birtokán is sor került a Vince-napi áldásra.

Horváth-Balogh Attila

Ivan Gudlin borral is meglocsolta a tőkéket Fotó: ZH

A gazda két hektáron termel szőlőt: olaszrizlinget, cabernet sau­vignont, cserszegi fűszerest, chardonnayt és szürkebarátot. Elmondta: egy akácos területre ősszel muscat ottonel fajtát telepít, a szükséges területrendezés és talaj-előkészítés után. Illetve szeretne falusi vendéglátásra alkalmas részt is kialakítani a birtokon, mert úgy látja, van rá igény. 

 

Idehaza Vince-napon szokás a szőlősorok végére „gömböcöt”, disznósajtot akasztani, ezzel jelképezve a szőlőfürtök kívánt méretét. A tőkék alá borosflaskát is elásnak, ezzel ugyancsak bő termésre szeretnék sarkallni a tőkéket. Sok helyen papot is hívnak, s a tőkékre Isten áldását kérik. 

Horvátországban kolbászt aggatnak a szőlővesszőkre, de zenekíséret mellett meg is locsolják a tőkéket borral, hogy jobban teremjenek. 

 

Ivan Gudlintól megtudtuk: fontosnak tartja a hagyományőrzést, és hiszi: a Jóisten áldása elengedhetetlen a jó terméshez, ezért hívta meg birtokára Aigner Géza letenyei, Vaslabán Csaba murakereszt­úri, valamint szülőhazájából, Goričanból Joszip Drvoderič plébánosokat. S természetesen eljöttek szomszédai és barátai is, akiknek a ceremónia után bőséges horvát vendéglátásban volt részük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában