Nő a vidéki népesség

2022.01.28. 14:00

Fórum Türjén: Folytatni és bővíteni szeretnék a Magyar falu programot

Ha a baloldal kormányt tud alakítani április 3-a után, akkor nemhogy eltörli a Magyar falu programot (MFP), de kifejezetten büntetni fogja a vidék Magyarországát. Ezt mondta Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos türjei fóruma előtt.

Péter B. Árpád

A fórum előtti sajtótájékoztatón Nagy Ferenc, Türje polgármestere, Gyopáros Alpár és Nagy Bálint

Forrás: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

A politikus a térség polgármestereivel, a civil szervezetek és az egyházközségek képviselőivel találkozott, hogy egyeztessen velük a további igényeikről. A fórum előtti sajtótájékoztatón Gyopáros Alpár kiemelte: az MFP olyan fejlesztési lehetőségeket biztosít a kistelepüléseknek, amelyeket azok kérnek, majd úgy folytatta: mivel az élet változik, újabb és újabb területekre érkeznek javaslatok. 

 

 

– Például a kormány családtámogatási intézkedéseinek köszönhetően egyre több fiatal helyben marad, vagy éppen hazaköltözik és ott vállal gyermeket – folytatta a kormánybiztos. – Ez pedig azt jelenti, hogy a településeken például bölcsődét kell építeni, óvodát bővíteni, iskolát felújítani, járdákat rendbe tenni, hogy babakocsival is kényelmes legyen a használatuk, s ennek megfelelően érkeznek az igények az MFP-vel kapcsolatban. 

Gyopáros Alpár kiemelte: eddig tízmilliárdos nagyságrendben jutott forrás e program révén Zalába, és az összeg hamarosan tovább gyarapszik, hiszen februárig lehet benyújtani az újabb pályázatokat. Az indulás óta eltelt három év alatt 600 milliárd forint támogatás érkezett az ország kistelepüléseire, és ez idén további 300 milliárddal bővül. 

 

 

– Amikor elkezdtük a programot, 2500 olyan falu volt az országban, amelyben az elmúlt évtizedek során drasztikusan csökkent a népességszám – emlékeztetett Gyopáros Alpár. – Három esztendő alatt oda jutottunk, hogy ezer településen már megfordult ez a tendencia, és addig mindenképpen szeretnénk folytatni a munkát, amíg ezt el nem érjük a további 1500 faluban is. 

 

 

Nagy Bálint, a zalai 2. választókerület elnöke hozzátette: az MFP révén komoly eredményeket ért el a térség is, hiszen az önkormányzatok több mint hétmilliárd forinthoz jutottak, s ezen felül a civil szervezetek is jelentős forrásokat kaptak. Szerinte mindezt tovább kell vinni, mivel eddig utak, járdák, közösségi terek, továbbá orvosi rendelők, kultúrházak újultak meg, de számos terület van még, ahol szükség van fejlesztésekre, ezekhez pedig forrásokra. Ezt pedig a jelenlegi kormány tudja garantálni – fűzte hozzá Nagy Bálint. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában