Pannon Egyetem

2022.01.20. 15:44

Felhő Campus: aláírták a megállapodást Zalaegerszegen a virtuális térben működő oktatótérért

A virtuális térben működő oktatótér, Felhő Campus létrehozását célzó megállapodásokat írtak alá csütörtökön a Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi központjában.

Arany Gábor

Az együttműködési megállapodások aláírásának résztvevői (balról ) Kovács Dezső, Vidra László, dr. Németh István,. Balaicz Zoltán, dr. Stumpf István, Vigh László, Balogh Ádám Fotó: AG

A virtuális oktatótérbe online lehet csatlakozni, és egyben olyan közösségi tér is, ahol a hallgatók csoportmunkában gyakorlati feladatok megoldásában dolgoznak együtt. A Felhő Campus képzéssegítő rendszer is, amit mestereséges intelligencia szolgál ki, ez figyeli, hogy a hallgató a karriercéljai és kompetenciái alapján, hol tart a tanulmányi előmenetelében. Támogatja a hallgatókat, jelzést ad az oktatóknak ezzel  segítve, hogy játékos, személyre szabott és lehetőleg lemorzsolódás nélküli legyen az oktatás.

 

Az ehhez szükséges komplex fejlesztési program, a Felhő Campus  megvalósítására született két együttműködési megállapodást írta alá dr. Németh  István, a PE Zalaegerszegi Egyetemi Központ főigazgatója, Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere, dr. Stumpf István, az egyetemi modellváltásért felelős kormánybiztos, Kovács Dezső, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Balogh Ádám, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége zalai szervezetének elnöke, valamint a megvalósítást segítő Delta Systems Kft. ügyvezetője, Vidra László.

 

A megállapodás kapcsán dr. Németh István rámutatott, példamutató az az összefogás, aminek eredményeként az egész gazdaságot magával húzó kutatási ökoszisztéma jött létre  Zalaegerszegen.  A legfontosabb, felkészülni a 21. századra, és ehhez megfelelő minőségű munkaerőt biztosítani, amihez a városban létrejött a korszerű felsőoktatás, ami a műszaki, a gazdaságtudományi és az informatikai területet magába foglalja. A Felhő Campus újdonság, ehhez hasonló rendszer teljességében a világon sehol nincs, tette hozzá.

 

A létrejött gazdasági ökoszisztéma fontos mozaikja, a tökéletes működés feltétele az egyetemi háttér, a kutatás, fejlesztés hangsúlyozta Balaicz Zoltán. Ebben rendkívül fontos szerepe van és egyre inkább lesz a Pannon Egyetemnek, és azon belül ez egerszegi központnak.  Szólt arról is, hogy 2014 óta 4000 új munkahely jött létre a megyeszékhelyen, 2,8 százalék a regisztrált álláskeresők száma. A következő  időszakban pedig  további 2000 munkahely létesül, nagy számban lesz igény magasan kvalifikált szakemberekre.

 

Az egyetemi modellváltás  legfontosabb célja, hogy versenyképes tudást adjanak át a hallgatóknak, de ehhez meg kellett mozgatni az állóvizet. Ezt dr. Stumpf István fogalmazta meg, aki úgy látja, sikerült elérni, hogy az egyetemek önállóbban keresik a jövő kihívásait. A zalaegerszegi együttműködéssel létrehozandó szisztéma, ami gazdaságot, egyetemet, kutatást, fejlesztést összekapcsol ritka a világban, és segít megállítani az “agyelszívást”, hangsúlyozta.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos megfogalmazása szerint  a járműipari tesztpálya mágnesként működik, jelentős befektetéseket vonz. Az is látszik, hogy nagyobb régióból lehet csak biztosítani szakembereket, a képzésükhöz pedig a PE kiváló hátteret biztosít.

Vidra László leszögezte, olyan innovatív képzési rendszer jön létre a megállapodás eredményeként, ami lehetővé teszi, hogy a világon bárhol hasznosítható tudásra tegyenek szert a hallgatók. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában