Disznóölés

2022.01.17. 09:00

Falusi disznóvágás zajlott Nemesapátiban

A múlt évet a szomszédos Alsónemesapáti küldöttségével a két település között félúton, a csillagos ég alatt közös koccintós ünnepséggel zárták, az ideit szombaton a falubeliekkel disznóöléssel indították.

Fincza Zsuzsa

Alig pirkadt, Halász Imre és Porpáczy Péter már pörzsölte a disznót, a kotlában melegedett a kövesztővíz, a stáb munkára készen várta a feldolgozás kezdetét Fotó: Fincza Zsuzsa

Fotó: Picasa

 A tradícióápoló rendezvénnyel új közösségi hagyományt kívántak teremteni, tudtuk meg Kutai Erzsébettől, az Összefogás Nemesapátiért Egyesület vezetőjétől. A faluban ugyanis egyre kevesebb háznál vágnak sertést, így viszont elleshetik a fogásokat a fiatalok. Vagy éppen a település új lakói – tette hozzá Mérnyei Sándor polgármester, örömmel újságolva, hogy a közelmúltban többek között 2 soproni családdal is gyarapodott Nemesapáti lélekszáma. 

 

Alig pirkadt, amikor Zalaszentivánról megérkeztek a már levágott disznóval. A Porpáczy Péter, Kránicz Imre, Halász Elemér, Rózsás János, Viszket József vezette férficsapat és Porpáczyné Ildi, Fehérné Simon Piroska, Rózsásné Simon Orsi, Krániczné Málics Csilla irányított asszonytársaság nem csak feldolgozta a 160 kilós sertést, hanem az abból frissen készített reggelivel és ebéddel is ellátta a dolgozókat. A disznóvágást a hagyományoknak megfelelően toros vacsorával, borozgatással és baráti beszélgetéssel zárták.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában