Cél az energiafüggetlenség

2022.01.25. 16:58

Ekkora energiamegtakarítást jelent az a rendszer, amellyel a szennyvíz hőenergiáját hasznosítják Zalaegerszegen

Tíz százalékos energiamegtakarítást eredményez az a rendszer, amellyel a szennyvíz hőenergiáját hasznosítják.

Arany Gábor

A sajtóbejáráson: Vigh László, Balaicz Zoltán, Arnhoffer András, Bali Zoltán

Forrás: Katona Tibor / Zalai Hírlap

Az elmúlt év végére elkészült beruházásról kedden tartották tájékoztatót a Zalavíz Zrt. megyeszékhelyi szennyvíztisztító telepén.

Ezen Balaicz Zoltán polgármester felidézte, hogy a Kovács Károly városépítő programból 2024-ig a megyeszékhelyen soha nem látott mértékben újítanak meg utakat, közterületeket: 91 helyszínen közel 15 milliárd forintot költenek erre. A programok azonban vannak más elemei is, az önkormányzati cégek telephelyeinek bővítése, eszközök beszerzése, és ennek része az energetikai fejlesztés a szennyvíztisztító telepen. A hőszivattyús rendszer kiépítése 268 millió forintos állami támogatással valósult meg.

Vigh László, országgyűlési képviselő, miniszteri biztos fontosnak tartotta kiemelni, hogy nyolc éve változatlanok hazánkban a víz, a villany, a gáz ára, és hogy ez így maradjon, szükségesek a folyamatos fejlesztések, erre mutat követendő példát a Zalavíz Zrt.  Arról is szólt, hogy következő időszak feladata az elöregedett közüzemi hálózatok felújítása. Cél, hogy a európai uniós költségvetési ciklusban Zala megyében minden településsel megvalósuljon a szennyvíztisztítás, ahol eddig még nem volt ilyen szolgáltatás.

Bali Zoltán alpolgármester megemlítette, hogy a beruházás teljes mértékben hazai költségvetési támogatásból valósult meg azon a telepen, ahol éppen tíz évvel ezelőtt adták át a biogáztelepet, amely járművek üzemanyagát szolgáltatja, kiválthatja a vezetékes földgázt és  villamos energia, fűtési meleg víz termeléséhez is hasznosítható. A jövőről szólva említette meg, hogy napelemparkkal is bővülhet a szennyvíztisztító telepen. Mindezek mellet kiemelte: a most átadott beruházás ötlete, tervezése, kivitelezése helyi szakemberek érdeme. 

A hőcserélőnél (balról): Somlai Péter, Tóth Balázs, Bánhegyi MiklósForrás: Katona Tibor / Zalai Hírlap

Két-három éven belül fosszilis energia felhasználása nélkül üzemelhet a szennyvíztisztító-telep, mégpedig hazánkban az elsőként. Erről Arnhoffer András, a Zalavíz Zrt. vezérigazgatója beszélt. Az oda vezető úton az egyik lépés a szennyvíz melegét hasznosító hőszivattyús rendszer, amit a Z-SERVICE Kft. épített ki. Ennek segítségével 10 százalékos energiamegtakarítás tudnak elérni, ami megfelel 10 családi ház napi energiafelhasználásának. Ráadásul a rendszer még bővíthető. Ily módon a földgázzal üzemelő kazánjaikat egyre ritkábban kell használniuk. Későbbiekben pedig a hőszivattyúk működtetéséhez a villamos energiát napelemparkkal szeretnék biztosítani. A szennyvíztelepen megtermelt hővel pedig akár önkormányzati ingatlanok fűtését is megoldhatják.

A rendszer leírásából kitűnik, hogy a telepre befolyó nagy mennyiségű átlagosan 400-500 m3/óra szennyvíz feldolgozást és megtisztítást követően 12-20 Celsius fokosan kerül a Zala-folyóba. Ebből a hőtartalomból lehet energiát nyerni a hőszivattyúval. Ezzel csökken felhasználandó fosszilis energia, amivel arányosan csökken a kibocsátott szén-dioxid mennyisége, ezáltal a környezet terhelése is. A számítások szerint a szennyvízből kinyerhető hő mennyisége elérheti a 3 251 kW-ot.

A hőközpontban Tóth Balázs

Forrás: Katona Tibor / Zalai Hírlap

A szennyvíz hője azonban közvetlenül nem használható fel, hiszen hőmérséklete alacsonyabb, mint amit a hőt felhasználó rendszerek igényelnek. A hasznosításhoz a hőmérsékletet kell megnövelni. Ezt a szennyvíz-elfolyató vályú rendszerébe kötött víz-víz hőszivattyú alkalmazásával és a hőellátórendszerbe illesztésével biztosítják. A műszaki megoldás alkalmas a téli fűtési víz és akár a nyári hűtővíz előállítására is, ami az üzemviteli épület klimatizálására is eredményesen felhasználható.

A meglévő jelenleg még egyirányú távvezetéki rendszer átalakításával újabb egységet kötnek be, és olyan körvezetéki rendszert jön létre, aminek négy csatlakozási pontján három energiabetáplálási lehetőség lesz. A megtermelt hőenergia az rendszerbe integrált puffer tartályokkal tárolható és onnan szükség szerint a hálózatba táplálható. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában