Vince - napi pincebejárás

2022.01.24. 15:58

Borral locsoltak kolbászt és sonkát Tormaföldén

Két hegyhátat is bejártak a gazdák és megkóstolták egymás borait az elmúlt hétvégén tartott Vince - napi pincebejáráson.

Korosa Titanilla

Fotó: A szerző

Ez alkalommal a járványhelyzet miatt szűkebb körben, csak a Szent János-hegyért Egyesület tagjaival és a hozzájuk csatlakozókkal, a társegyesület képviselői nélkül tartották meg a Vince-napi programot a gazdák. Délelőtt a lakosi hegyháton találkoztak és Boa Géza pincéjénél került sor a Vince -naphoz kötődő hagyományok felelevenítésére.

 

Először Keléné Juhász Ilona, az egyesület elnöke köszöntötte a megjelenteket. 

 

-Ezen a napon a bő szőlőtermés reményében szokás, hogy a gazdák kolbászt, sonkát akasztanak a szőlőtőkére és jó alaposan meglocsolják borral - mondta. - Vince napjához kötődik még, hogy a megvágott vesszőt vízbe teszik és a rügyfakadásból jósolnak a termésre. Reméljük, hogy idén gazdagabb lesz, mint az elmúlt évben.

 

Ezután Kondákor József, Tormafölde polgármestere, a Da Bibere Zalai Borlovagrend ceremóniamestere szólt az egybegyűltekhez. Elmondta, hogy a hagyományt ápolása mellett azért is fontos ez a program, hogy találkozzanak és, mint Márton-napon, most is meglátogassák a pincéket, megkóstolják egymás borait és tapasztalatokat cseréljenek.  Hozzátette, hogy a borok minősége hasonló, mint az előző években, egy-két esetben még jobb is, viszont a termés mennyisége néhány gazdánál alatta maradt a korábbinál. 

 

A köszöntőket követően Kondákor József és Boa Géza végezték el az első vesszővágást, majd "megetették" és "megitatták" a szőlőt. 

 

A lakosi hegy bejárása után a Szent János-hegyen is több gazdához ellátogattak, majd a napot a pincejárás végeztél közös vacsorával zárták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában