Frissen Zalából

2022.01.18. 10:00

A Lenti Kistérség Többcélú Társulásának 2021-es munkájáról számolt be Horváth László polgármester

Még az óév végén, önkormányzati ülésen számolt be a Lenti Kistérség Többcélú Társulásának 2021-es munkájáról Horváth László polgármester, a társulási tanács elnöke.

Korosa Titanilla

A Kolping Gondozási Központ a kistérségi feladatellátás keretében tavaly Bödeházán is elindította a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást. Jobbra Horváth Hajnalka alapszolgáltatási koordinátor tájékoztatta a bödeházi időseket a szolgáltatásról.

Forrás: archív/Korosa Titanilla

Elhangzott: a társulás önkormányzatai európai uniós pályázatokkal kapcsolatos teendőket végeznek, valamint a hétközi és hétvégi orvosi ügyelet, a házi segítségnyújtás, az idősek nappali ellátása, a támogató szolgáltatás és a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás ellátásáról gondoskodnak. Az orvosi ügyeletet – a 2019-ben lefolytatott közbeszerzési eljárás után – az Emergency Service Kft. működteti, idén szeptember 30-ig szóló szerződéssel. A házi segítségnyújtás, az idősek nappali ellátása, a támogató szolgálat, továbbá a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás fenntartására intézményekkel szerződnek. Ezen feladatokra a társulás önállóan állami támogatást nem tud igényelni, erre a Kolping Oktatási és Szociális Intézményfenntartó Szervezet, a Kolping Gondozási Központ fenntartója, illetve a Kolping Támogató és Foglalkoztató Központ jogosult. 

 

A társulás gazdálkodása kapcsán Horváth László úgy tájékoztatott: a tervezett bevétel az elmúlt évben mintegy 33 millió forint volt, a települések által fizetett tagdíjból, melynek mértékét 2021-re havonta és lakosonként 140 forintban állapították meg. Lenti önkormányzata tavaly 10,9 millió forint tagdíjat fizetett be, ami az előző évihez képest 129 ezer forint csökkenést jelent. Ennek oka a kisvárosi lakosságszám csökkenése. A legjelentősebb költség az orvosi ügyelet működtetése, ez mintegy 2,5 millió forintot jelent havonta a társulásnak. Az orvosi ügyelet működésének költsége 1 főre havonta 127 forint, amit kiegészít az egészségbiztosítási alapból származó finanszírozás. 

A veszélyhelyzet idején, a 2021. június 15. előtti időszakban a társulási tanács feladat- és hatáskörét az elnök gyakorolta, aki tartotta a kapcsolatot a társulási tanács tagjaival, és véleményük kikérése után hét határozatot hozott. A tanács augusztusban tarthatott újra személyes jelenléttel ülést, amin négy határozat született.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában