Frissen Zalából

2022.01.22. 06:50

A koronavírus hatása a zalai gyerekek iskolai sportteljesítményénél is érzékelhető

A sport, a rendszeres mozgás nagyon fontos a gyermekek életében is, hiszen kiegyensúlyozottabbakká válnak tőle, jobb lesz az állóképességük, erősebb az immunrendszerük. A koronavírus azonban az elmúlt időszakban sport terén is lecsökkentette a lehetőségeket: ez pedig lelkileg és testileg egyaránt kihat a gyerekekre.

Józsa Zsuzsa

- Az elmúlt két évben, amikor a Covid miatt az oktatási intézményeket bezárták, megszűntek a rendszeres sportolási lehetőségek a gyerekek számára. A digitális oktatás új volt nekik, és szüleiknek egyaránt – mondta megkeresésünkre Halász Gergely, a Mindszenty József Általános Iskola és Gimnázium testnevelő tanára. 

 

- Ebben az időszakban a tanulók kicsit ellustultak. Nem csoda, hiszen beszüntették a sportfoglalkozásokat, a lezárások alatt csak védettségi igazolvánnyal, vagy versenyengedéllyel sportolhattak a gyerekek. Akik csak hobbi szinten sportoltak, nem igazán volt lehetőségük a mozgásra, hacsak nem mentek el barátokkal focizni, vagy családdal biciklizni, futni; de ez a téli időszak alatt szinte megint csak megoldhatatlannak bizonyult. 

 

Amikor az iskolák újra kinyitottak, szemmel látható volt a gyerekek testi és lelki állapotának a megváltozása. 

 

-Ebben a tanévben a tanulók nagy része lassan visszarázódott, de elég nagy a hátrányuk az elmúlt két év miatt. Mi a tananyagot megpróbáljuk úgy leadni a gyerekeknek, hogy közben figyelünk a személyiségükre, lelkiállapotukra.

A sport, a rendszeres mozgás nagyon fontos a gyermekek életében.

Forrás: Pezzetta Umberto

 

A fertőzések után kiemelt figyelmet fordítanak a gyerekekre

 

- Elég nagy hátránynak számít a sok megbetegedés miatti hiányzás, és a fertőzés utáni visszatéréskor sem lehet olyan intenzitással belevágni a munkába, mint előtte. A Post-covid sajnos a diákokat sem kíméli, erre is kifejezett figyelmet kell fordítani, főleg a mozgás alkalmával. Mi próbáljuk ezeket a dolgokat helyesen kezelni és mindenben segíteni, támogatni a gyerekeket. 

Az iskolánkban heti három óra a kötelező testnevelés, illetve van két óra szabadon választható sporttevékenység abban az esetben, ha a tanuló nem tagja valamelyik sportegyesületnek.

 

 

Az iskola a kötelező tanórákon kívül számos lehetőséget biztosít a tanulóknak, különböző szabadidős és sportfoglalkozásokkal várják a mozogni vágyóknak

 

- Nem élsportolókat kívánunk nevelni, hanem szeretnénk rábírni a gyerekeket a rendszeres mozgásra. A testnevelés kicsit kiszakítja őket a tanórák közül. A testmozgás által levezethetik a felesleges energiákat, mindezek mellett az izomzatuk is egészségesebben fejlődik. Nagyon sok sportág közül válogathatnak a gyerekek, például nagyon népszerű a rekreációs sportágak közül a görkorcsolyázás, vagy a tollaslabda, de éppúgy a kosárlabdázás is - mondta a tanár úr.

"A testnevelés kicsit kiszakítja őket a tanórák közül."

Forrás: Pezzetta Umberto

Az iskolában egyébként tavaly adták át az új sportközpontot, ami nemcsak a testnevelés órák megtartása miatt fontos, hanem különböző hazai és nemzetközi sportversenyek lebonyolításának is helyet biztosít. A Zalaegerszegi Vívó Egyletnek is otthont ad, ahol a kerekesszékes vívók is versenyezhetnek, edzhetnek. A hatalmas, színvonalas intézmény az iskola minden tagozatának biztosítja a mindennapos testnevelés és a fakultatív sportolás lehetőségét, melyen felül a ZTE KK utánpótlás edzéseinek is helyszínéül szolgál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában