Portrét rajzoló robot és drónok

2022.01.28. 16:10

A jövő már velünk van! Különlegességek mutatkoztak be az egerszegi Mesterséges intelligencia és technológia kiállításon (videó)

Portrét rajzoló robot, lábbal vezérelt forgószárnyas drón, gépjárműteszt a virtuális világban, egymással kommunikáló okos eszközök, mezőgazdasági célú drónok és még nagyon sok más különlegesség is bemutatkozott pénteken az autóipari tesztpályán rendezett Mesterséges intelligencia és technológia című kiállításon.

Arany Gábor

Balaicz Zoltán polgármester, dr. Palkovics László, dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott, Vigh László, dr. György István miniszterelnökségi államtitkár drónt tekintett meg a ZalaZONE kiállítóhelyén

Forrás: Katona Tibor / Zalai Hírlap

A rendezvény megnyitóján dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter arról beszélt, hogy egy IMF tanulmánya szerint a hazánk ipara által előállított termékek 70 százaléka a high-tech kategóriába tartozik. Ez pedig Németország és Dánia fejlettségéhez hasonlatos szintet jelent. Gazdaságunk viszont akkor lehet működőképes, fejlődőképes, ha kialakul az szisztéma, ami ezt az ipart kiszolgálja. Ennek eleme a kutatás, az oktatás, és azok a technológiai platformok, amelyeknek az is feladata, hogy a széles közönség számára megpróbálják mindezt érthetővé tenni. A kormány az elmúlt négy évben nyolc technológiai platformot hozott létre, a legelső az  ipar 4.0 stratégia volt, amit az 5G követett, valamint az autonóm technológiával, továbbá a mesterséges intelligenciával foglalkozó platformok születtek meg. A következő évtizedet ezek technológiák fogják jellemezni, ennek bemutatását is szolgálja a kiállítás, tette hozzá.

A járműipari tesztpályát a hazánkban működő fejlesztő cégek kezdeményezése hívta élete, idézte fel a kezdetet Hamar Zoltán, az Autóipari Próbapálya Zala Kft. cégvezetője. Forradalom zajlik a  mobilitás területén, az alternatív hajtásláncok mellett megjelent az önvezetés. Ez pedig magával hozta a telekommunikációs cégek csatlakozását, hiszen az autonóm eszközök folyamatosan kapcsolatban vannak a környezetükkel. 

Fénykép alapján rajzol portrét a robotkar a Sztaki (Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet) kiállítóhelyén

Forrás: Katona Tibor / Zalai Hírlap

Napjainkban már több száz fős mérnöki gárda dolgozik a járműipari tesztpályához kapcsolódó fejlesztő központoknál. Ezt dr. Háry András, a ZalaZONE Ipari Park Zrt. vezérigazgatója  árulta el. Ez képes a térség gazdasági átalakítását elindítani. A tesztpálya támogatásra létrehozott zóna hatása pedig messze túlmutat  a ZalaZONE határain, tette hozzá.  

Jakab Roland, a 2018-ban 74 taggal alapított és ma már 350 közreműködőt számláló MI (mesterséges intelligencia) Koalíció elnöke arról számolt be, hogy a rendezvény kiállító cégei több iparágra kiterjedő technológiákat mutatnak be. Egyebek mellett digitális katonai technológiákat, hangvezérelt adatbevitelt, az ipari környezetben alkalmazható kiterjesztett valóság alkalmazását. Emellett több önvezető földi és légi járművel találkozhattak az érdeklődők. Utóbbiakhoz kapcsolódóan a drónok, magyarországi fejlesztéséről dr. Rohács Dániel, adott összefoglalót. A bevezetőben említett drónos bemutatót pedig Lévay György tartotta a Széchenyi egyetem kiállítóhelyén. A szakember betegség következtében elvesztette mindkét kézfejét, de az alkalmazott talaris interface technológia lehetővé teszi, hogy a vezérlést más testrész vegye át, esetében a lábai.

A rendezvény kapcsán Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos arról számolt be érdeklődésünkre, hogy az autóipari tesztpálya eddig elkészült elemeinek átadása márciusban történik meg, de munka folytatódik. A tesztpálya mágnesként vonzza a legfejlettebb technológiákat képviselő cégeket, ami kihat az egész térség jövőjére. Az itt fejlesztett, tesztelt technológiák pedig hamarosan átszövik az életünk minden területét, mondta. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában