Emlékezés

2022.01.28. 07:00

A holokauszt emléknapja Hosszúfaluban: Az elhurcolt zsidók közül 18 tért vissza

A szlovén köztársasági elnök, Borut Pahor is lerótta kegyeletét a II. világháború zsidó áldozatainak emlékműve előtt, az ország egyik legnagyobb épen maradt iz­raelita sírkertjében, a hosszúfalui temetőben.

Gyuricza Ferenc

Borut Pahor és Magyar János a koszorúzáson

Forrás: Tomaz Gálics

Az államfő már szerdán, a holokauszt nemzetközi emléknapja előtt a Muravidékre látogatott. Szlovéniában évente többször tartanak megemlékezést a zsidóságról, a január 27-i időpont a leg­nagyobb náci koncentrációs tábor, Auschwitz–Birkenau felszabadításának évfordulójához kötődik. A katonai tiszteletadással megtartott csendes koszorúzásra Borut Pahort Magyar János, Lendva polgármestere is elkísérte. Szlové­niában a legtöbb zsidó vonatkozású vallási emléket Lendva őrizte meg. A város egykori zsidó lakosságára emlékeztetnek még a Fő utca polgárházai, illetve a zsinagóga, mely felújítása óta Szlovén Holokauszt Múzeumként is működik. A tudósítás Az elhurcolt… című folytatása a 2. oldalon. 

 

A muravidéki zsidóság tragédiája - többszöri jogfosztás és kényszerintézkedés után - 1944. április 26-án kezdődött. Ekkor a magyar csendőrség parancsára a helyi zsinagóga épületében kellett jelentkezniük, majd Nagykanizsán keresztül deportálták őket. Többségük Auschwitzba került. A Lendva-vidék 220 elhurcolt zsidó származású polgárából mindössze 18-an tértek vissza. A városba visszatelepültek közül az utolsó zsidó származású polgár 2002-ben hunyt el.

Csütörtökön délelőtt Hoszszúfaluban újabb hasonló megemlékezésre került sor, ezen hazánk is képviseltette magát. A temetőben 1947-ben felállított holokauszt emlékműnél koszorút helyezett el Dávid Andor Ferenc, Magyarország ljubljanai nagykövete és Máthé László Eduárd lendvai főkonzul is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában