Frissen Zalából

2022.01.11. 07:00

A doni tragédiára emlékeztek Zalabaksán

A II. világháború legnagyobb magyar katonai veszteségére, a Don-kanyarban elszenvedett vereségre, s az ott elhunyt áldozatokra emlékeztek vasárnap a falu Szűz Mária Világ Királynője templomának kertjében.

Gyuricza Ferenc

A hősi emlékműnél Pácsonyi Imre megyei közgyűlési alelnök, Móricz Vanessza versmondó és Horváth Ottó polgármester helyezte el az emlékezés és kegyelet koszorúját, mécseseit

Forrás: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

A koszorúzással és gyertya­gyújtással egybekötött megemlékezésre a Molnár Árpád plébános által celebrált szentmise után került sor. Beszédet a Zala megyei közgyűlés alelnöke, Pácsonyi Imre mondott, aki úgy kezdte mondandóját: egy közösségnek vannak megrendítő és nehéz napjai, közéjük tartozik, amikor a második magyar hadsereg doni tragé­diájáról esik szó.


– 1943. január 12-én indult meg az a katonai offenzíva, amely Uriv térségében a frontvonalat átszakítva óriási csapást mért a magyar hadseregre – idézte fel a történelmi eseményeket az alelnök, majd azzal folytatta: a 120 ezer áldozat között voltak zalabaksaiak is, akiknek névsorát a rendszerváltás utáni községvezetés első feladataként megépített hősi emlékmű bronztáblája tartalmazza.


– Az emlékmű jelzi, hogy a háborúban elesett katonák fontosak a falunak – hangsúlyozta Pácsonyi Imre. – Tragikus sorsuk példázza, hány család hiányzik a községünkből, hiszen életerős fiatalemberek haltak meg a Don-kanyarban, akik családot alapítva, gyermeket, unokát nevelve gyarapítani tudták volna az itt élők számát.


Az alelnök a folytatásban arra is kitért, hogy a rendszerváltásig a hozzátartozók csak szűk körben, családi beszélgetések során emlékezhettek meg a hazájuktól távol elesett, idegen földbe temetett magyar katonákról. Ma azonban már lehetőség nyílik arra is, hogy akár nyughelyükön rójuk le az irántuk érzett tiszteletünket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában