Emlékülés

2022.01.29. 07:00

225 éves a keszthelyi Georgikon - Dr. Festetics György skype-on köszöntötte a résztvevőket

Festetics-emléküléssel kezdődött a Georgikon 225 éves fennállását ünneplő év a MATE keszthelyi campusán. A pénteki program elején skype-on dr. Festetics György herceg is köszöntötte a résztvevőket.

Péter B. Árpád

A kitüntetések átadásakor dr. Pálmai Ottó, dr. Rózsa László, dr. Dublecz Károly és dr. Polgár József Péter

Forrás: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

A kitüntetések átadásakor dr. Pálmai Ottó, dr. Rózsa László, dr. Dublecz Károly és dr. Polgár József Péter

Forras: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

Mint kiderült, a nemesi leszármazott Covid-fertőzött lett, ezért nem jöhetett el személyesen Keszthelyre. Az élő kapcsoláskor kiemelte: családja számára öröm ez a jubileumi program, amely méltó „az élő Festetics-örökséghez”. 

 

 

Dr. Festetics György leszögezte: a 225 év alatt sok változás történt az intézmény életében, s reméli: a jövő is szép lesz. Úgy folytatta, az életünket sok minden befolyásolja, például a pandémia, az éghajlatváltozás, éppen ezért ma nem tudni, hogyan néz majd ki Keszthely és a Georgikon negyed század múlva, a 250. évfordulón. A családja nevében addig is minden jót kívánt a városnak és az egyetemnek. 

 

 

Az ünnepi ülés kezdetén dr. Pálmai Ottó, a Georgikon Alapítvány elnöke emlékeztetett: ez Európa első agrár-felsőoktatási intézménye, 1797. július elsején nyitotta meg a kapuit, amit a kortársak nagy várakozással figyeltek. És a reményeik beigazolódtak az elmúlt 225 év során. 

 

Dr. Pálmai Ottó megjegyezte: bárki részt vehetett az általa kiválasztott szemesztereken, tandíj fizetése nélkül is, sőt: az alapító ösztöndíjakat adományozott. A tanári karban már akkor is kiváló szakemberek oktatták a jövő gazdászait, akik eleinte latin és német nyelven, 1846 után pedig már magyarul tanulhattak, aminek egyik élharcosa Festetics György gróf volt, aki gyerekkorában kiválóan megtanulta ezt a nyelvet - a latin, az angol, a német, a francia és az olasz mellett.   

Az emlékülés hallgatósága

Forrás: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

Annak idején a Georgikon nyolc iskolatípusra tagozódott - folytatta az alapítvány elnöke, volt például úgynevezett paraszt-, továbbá erdész- és vadász-, valamint mérnök- és lovászmester-, sőt, gazdaszszonyképzés is. Az intézmény jó hírét pedig a Habsburg-birodalom különböző területein élők is erősítették. 

 

Az emlékülésen dr. Rózsa László campus-főigazgató Georgikon-emlékérmet adott át dr. Dublecz Károly egyetemi tanárnak és dr. Polgár József Péter egyetemi docensnek: ők a közelmúltban dékánként szolgálták az intézményt, amelynek születésnapját Ruzsics Ferenc, a megyegyűlés alelnöke és Nagy Bálint, Keszthely polgármestere is méltatta. 

 

A nap során előadások hangzottak el a Festeticsek, valamint Csurgó és Keszthely kapcsolatáról, illetve a Georgikon elmúlt évszázadairól is.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában