Frissen Zalából

2021.12.24. 11:30

Új CT-készülék érkezett a nagykanizsai kórházba

Új, az országban egyedülálló CT-készülék érkezett a Kanizsai Dorottya Kórházba. Jelenleg a beüzemelése folyik, majd január közepétől már a betegellátásban is részt vesz a 200 millió forint értékű modern készülék.

Horváth-Balogh Attila

A computer-tomográf képes az agyi vérkeringés és a szívkoszorúerek vizsgálatára is

Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

– Kórházunkban 2009 óta működött az a 64 szeletes computer-tomográf, mely a maga idejében professzionálisnak minősült – mondta dr. Brünner Szilveszter, a Kanizsai Dorottya Kórház főigazgató-főorvosa. – Az utóbbi időben vált szükségessé a készülék cseréje, hiszen – tekintettel arra, hogy nagy forgalmú sürgősségi osztályt és stroke-centrumot működtetünk, emellett komoly intenzív betegellátás, sebészet és belgyógyászati munka folyik a kórházban –, egy ilyen egészségügyi intézmény, mint a miénk, nem létezhet jó minőségű CT nélkül. Ezért kértük a fenntartónkat, hogy amennyiben lehetséges, teremtse meg egy új, modern CT-berendezés beszerzésének finanszírozási hátterét. Cseresnyés Péter államtitkárt, országgyűlési képviselőt is megkerestük az ügyben, kérve a közbenjárását. A fenntartónk, az Országos Kórházi Főigazgatóság úgy döntött, hogy támogatja az új diagnosztikai eszköz beszerzését. A közbeszerzési eljárás lefolytatása után a szállítói szerződést november végén tudtuk aláírni. Mi két feltételt szabtunk: hogy az előzőnél is komolyabb készülék legyen az új CT (128 szeletes, prémium kategóriás készüléket szerettünk volna), és hogy a forgalmazó december 31-ig szállítsa le és a CT-labor teljes felújításával, szükséges átalakításával építse be az új eszközt. A két feltételt együtt csupán néhány pályázó tudta teljesíteni. 

Dr. Brünner Szilveszter
Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Dr. Brünner Szilveszter hozzátette: az eszköz mindent „tud”, amit ma egy CT-készüléknek tudnia kell, Japánban és Nyugat-Európában nem véletlenül piacvezető, Magyarországon pedig a kanizsai az első kórház, ahol ilyen szolgálja majd a betegellátást. 


– Rendkívül gyors, egy vizsgálat harmadannyi idő alatt elvégezhető vele, mint a régivel – folytatta a főigazgató. – Könnyen kezelhető, magyar nyelvű menürendszerrel készült, képes egyebek közt az agyi vérkeringés és a szívkoszorúerek vizsgálatára is. A személyzet betanítása január 3-án indul és reményeink szerint a hónap közepétől vehet majd részt a b­e­tegellátásban az új computer-tomográfunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában