Körforgalom a biztonságért

2021.12.16. 17:32

Teljessé vált a Keszthely körüli elkerülőút-hálózat

Bemutatták a 71-es számú főúton már korábban elkészült Rezi úti körforgalmat, amely mintegy nettó 340 millió forintból épült meg Keszthely határában.

Péter B. Árpád

A körforgalommal teljes lett a keszthelyi elkerülőút-hálózat. A sajtótájékoztatón Nagy Bálint, Manninger Jenő és Vizi Norbert

Forrás: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

A munkák május elején kezdődtek, és határidőn belül, november 25-én, a műszaki átadás-átvétellel zárultak. A csomóponttal együtt 181 méter hosszúságú kerékpárút is készült a két keréken érkezők biztonságos átvezetése érdekében, amely később része lehet egy Keszthely–Cserszegtomaj–Rezi közötti bringaútnak is. Mindemellett modern közvilágítást építettek ki a csomópontban, a kerékpárosok biztonságát pedig figyelmeztető sárga villogók is szolgálják. 

 

A 71-esen 348, a Rezi bekötőn pedig 237 méteren építették át az utat – fogalmazott Vizi Norbert, a NIF Zrt. projektiroda-vezetője, majd sorolta: a csomópont építése során 924 köbméter aszfaltot bontottak el és 616 köbméternyit építettek vissza, s összességében 3.763 köbméternyi földet mozgattak meg. 

 

A körforgalom középszigetébe 1.256 cserje, valamint 314 négyzetméteren fenyőmulcs is került. 
 

Manninger Jenő, a térség országgyűlési képviselője arról beszélt: így lett teljes a keszthelyi elkerülőút-hálózat, amely 2013-ban készült el, s nagyon fontos volt a város számára, hogy az mentesüljön a tehergépjármű-forgalom jó részétől. 

 

Emlékeztetett: mindezt a 2000-es évek elején kezdték tervezni, ám időközben jelentősen nőtt az erre közlekedők száma, például azért is, mert sokan költöztek a térségbe. Emiatt egyre nagyobb lett a forgalom és sok baleset is történt, ezért kezdeményezték a biztonságos körforgalom megépítését. Most egy adósságot sikerült törleszteni a térség polgárai felé, amellyel teljessé vált a Keszthely körüli elkerülőút-hálózat, ami ezzel a körforgalommal a jelen kor közlekedésbiztonsági feltételeinek is megfelel, tette hozzá. 

 

Manninger Jenő kiemelte, az útépítések, közúti fejlesztések folytatódnak a térségben. 

 

Nagy Bálint, Keszthely polgármestere hangsúlyozta: a körforgalom megépítése a város és a térség szempontjából is fontos beruházás volt, ami egyaránt szolgálja a napi szinten ingázók, illetve az elkerülőutat használók biztonságát. Kiemelte, örömteli, hogy nőtt a biztonság: a közvilágítás, illetve a megfelelő gyalogos és kerékpáros átkelő kialakításának is köszönhetően.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában