Frissen Zalából

2021.12.07. 06:50

Sok helyen járt a Mikulás hétfőn Zalában

Hétfőn délután megtelt családokkal a Kossuth utca Art Mozi előtti része, ahol a Mikulás érkezését várták a gyerekek. A hagyományos Városi Mikulás programot a Keresztury Dezső VMK és a Zalaegerszegi Rendezvényszervező Kft. szervezésében tartották meg, nagy sikerrel. Idén a Mikulás lovas hintón érkezett.

Fincza Zsuzsa, Arany Gábor, Gyuricza Ferenc, Jóna István

Forrás: Pezzetta Umberto

A kisgyermekek ujjongásban törtek ki, amikor a hintó ráfordult a Kossuth utcára, és egy pillanatra megállt, hogy felvegye a zöld ruhába öltözött manókat, akik a szaloncukorosztásban segédkeztek. Az aprónép a Dísz térig kísérte a Mikulást, ahol a színpadon a Kis-Hétrét lépett fel. A Mikulás hétfőn sok helyen járt.

Gellénházán vasárnap a falu „reptérnek” nevezett központjában szépszámú gyereksereg várt a Mikulásra. – Évtizedek óta a művelődési házban tartottuk a Mikulás- ünnepséget, tavaly a járvány miatt házhoz vittük az ajándékot. Viszont hiányzott a találkozás, az együttlét öröme, ezért döntöttünk a közös ünnepség mellett – mondta Farkas Imre Józsefné polgármester, hozzátéve: a járvány miatt szabadtéren ünnepeltek.

Gellénházára gyalog érkezett a Mikulás

Forrás: Fincza Zsuzsa

Az önkormányzat a tíz éven aluli gyerekeknek 100 kék és 75 piros kis hátizsákot készíttetett szánkóval, rénszarvassal, Mikulással és Gellénháza felirattal, s abba került a hagyományos csomag többféle finomsággal kiegészítve. Zalabaksán fogathajtó országos bajnokot kért fel a Mikulás az ajándékok kiosztásában való közreműködésre, ám a szakadó eső miatt, a lovak védelme érdekében Szalár Róbert mégsem tudta vállalni a fuvarozást, így végül a falugondnoki autó vitte házról házra a Télapót és hű segédjét, a krampuszlányt.

A kiosztott édességcsomagokat mindenütt nagy örömmel fogadták a gyerekek. Zalatárnokra kétlábú rénszarvasok vontatta kocsival, vasárnap délután érkezett meg a Mikulás. Krampuszai kíséretében előbb a vakolai és orokláni településrész házait járta végig, aztán a göcseji község központi része következett. Jól sikerült a zalaegerszegi Tourinform-iroda által vasárnap délutánra szervezett Mikulás Manófutam is. Közel ötvenen, főleg családok vetették bele magukat a kalandjátékba, hogy segítsenek Égerkének, a kíváncsi kisegérnek a nyomozásban.

Zalatárnokon „rénszarvasok” húzták a Télapó kocsiját. 

Forrás: Gyuricza Ferenc

A kicsik különösen örültek a sikeres megfejtésért járó, a Mikulás Manójától kapott ajándéknak. A Mikulás is bekapcsolódott hétfőn a rendőrség és az Autóklub október végén kezdett és december 11-ig tartó közlekedésbiztonsági akciójába. Az elmúlt hetekben négy zalai városban rendszeresen több helyszínen várták a közlekedőket; a kerékpárosoknak láthatóságot javító eszközöket adtak, emellett lehetőséget biztosítottak a gépjárművek gyors átvizsgálására a téli felkészülés jegyében.

A Mikulás és Horváth László fogadta az 5 éves Matus-Bán Zalánt, aki édesapját kísérte el a zalaegerszegi, Göcseji úti OMV-töltőállomásra. 

Forrás: Arany Gábor

Horváth László rendőr alezredes, a baleset-megelőzési bizottság megyei titkára elmondta, hogy december 6-án segítséget kaptak, mert a Mikulás apró ajándékokat osztott, a manói pedig lemosták a szélvédőket. Másfél évtizedes hagyományt követve látogatott el a zalaegerszegi hivatásos tűzoltók segítségével a Mikulás a megyei kórház csecsemő- és gyermekosztályára. A járványra tekintettel ez alkalommal az ajándékokat nem adhatta közvetlenül a gyermekek kezébe a magasból mentő szerkocsi létráján az emeleti ablakokhoz emelkedő Mikulás, de így is nagy élményt jelentett az apróságok számára a megjelenése.

Zalaegerszegen a tűzoltó Mikulás a járványhelyzet miatt csak ablakon keresztül üdvözölte a kórházban lévő gyerekeket.Forrás: Pezzetta Umberto

Az osztály főorvosa, dr. Gárdos László elmondta, hogy félszáz pácienst kezelnek – újszülöttől a 18 évesig -, akik számára a kórházi lét amúgy is nehéz napokat jelent, és különösen így van ez ünnep idején. Az ajándékokat a munkatársai vették át, és fertőtlenítést követően kapták meg a beteg gyermekek.

Zalaegerszegen Vizi Balázs gyermekeivel: Barnabással, Fannival, Adriennel, Cipriánával, Grétával és feleségével, Poszavecz Adriennel vágott bele a kalandba.

Forrás: Jóna István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában