Frissen Zalából

2021.12.20. 15:00

Intézményeket, állami vállalatokat ellenőriztek

Az Állami Számvevőszék 2021-ben ellenőrizte és értékelte a gazdálkodás szabályos kereteinek kialakítását helyi önkormányzatok irányítása alá tartozó intézményeknél, valamint számos állami vállalatnál. A közpénzekkel való szabályos gazdálkodás, az átláthatóság az alapvető cél, s javulást tapasztalnak.

ZH

Több óvoda gazdálkodását is áttekintették

Fotó: Shutterstock/Illusztráció

A helyi önkormányzatok jellemzően bölcsődéket, óvodákat, egészségügyi és szociális szolgáltatókat, közművelődési intézményeket működtetnek. Ezek a szolgáltatások közvetlenül érintik a társadalom valamennyi rétegét, az intézmények működésének minősége pedig közvetlen hatással van az állampolgárok életére.

 

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2021-ben jelen idejű monitoring-ellenőrzés keretében értékelte a helyi önkormányzatok irányítása alá tartozó intézményeket. Az ÁSZ ezúttal Zala, Heves, Somogy és Jász-Nagykun-Szolnok megyében található önkormányzatok irányítása alá tartozó intézmények belső kontrollrendszerének és integritásának lényeges elemeit vizsgálta.

 

Zalában 107 önkormányzati irányítás alatt álló intézményt ellenőriztek, ezek közül 63-nál az intézményvezető már intézkedett az integritást biztosító alapvető feltételek megerősítése, illetve kiépítése céljából. Ezeknek az intézményeknek javult az integritása, erősödtek a csalásmentes működés feltételei. Negyvenhárom intézménynél azonban további intézkedések szükségesek, mivel ezeknek a vezetői az Állami Számvevőszék figyelemfelhívására nem, vagy csak részben intézkedtek, a kockázatok esetükben nem változtak, vagy növekedtek. Az irányító önkormányzat egy intézmény megszüntetéséről döntött az ellenőrzött időszakban.

 

Mérséklődtek a kockázatok az állami tulajdonú gazdasági társaságoknál is.

 

A 208 többségi állami tulajdonú gazdasági társaság közül 153 már 2020-ban kialakította a gazdálkodás elszámoltathatóságának alapvető feltételeit jelentő számviteli szabályozást, és 187 társaság rendelkezett a javadalmazással összefüggő szabályzatokkal. Tizenhét gazdasági társaság alacsony integritási kockázatot hordoz, mivel a jogszabályok által előírt, valamint az integritási környezet részét képező elvárt szabályokat kialakította, és ezzel biztosította az elszámoltatható gazdálkodás és az integritástudatos szabályozási környezet alapvető feltételeit. 2021-re az Állami Számvevőszék ellenőrzésének és tanácsadó tevékenységének eredményeképpen az integritástudatos szabályozási környezet feltételei és minősége is számottevően javult: a gazdasági elszámoltathatóság vonatkozásában a számviteli szabályozást 196 társaság alakította ki, míg a javadalmazással összefüggő szabályokat 199 társaság készítette el.

 

Zala megyéből az MVM Hotel Panoráma Korlátolt Felelősségű Társaságot, valamint a Transhuman Fuvarozó és Egészségügyi Szociális Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaságot ellenőrizték, a kiemelt szerepet játszó állami tulajdonú gazdasági társaságok közül pedig a Helikon Kastélymúzeumot és a Zalaerdő Zrt.-t. A közpénzügyi helyzet tekintetében jelentős javulás történt az önkormányzati és az állami szférában is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában