Frissen Zalából

2021.12.31. 06:50

Idén is széles a kínálat a szilveszteri tűzijátékok piacán

Nem kell, de akár lehet vagyonokat is költeni az évet búcsúztató, az új esztendőt köszöntő zajos villogásra.

Arany Gábor

Bakó Benjámin és Hajas Boglárka szilveszteri mulatság kellékeivel Fotó: Pezzetta Umberto

Már 250 forintért akadt portéka, a csattanó pokolbogyó, de a három perc alatt 182 lövést leadó, Super cool show nevű telep már 55 ezer forintot kóstált a kéttucatnyi portékát kínáló menüben, az egerszegi Aldi áruház parkolójába telepített konténerárudánál. Idén is széles választékot kínálnak a tűzijátékok árusítóhelyein, melyekből Zalában 23-at találhat a vásárló. December 28. óta szabad a tűzijátékok, hivatalosan a 3. osztályba tartozó pirotechnikai termékek vására.

 

A tűzijátékok az év utolsó napjáig vehetők meg és szilveszter estéjén 18 órától másnap reggel hat óráig használhatók fel. A harmadik pirotechnikai osztályba sorolt, fel nem használt termékeket, tűzijátékokat január 5-ig le kell adni a vásárlás helyén, mégpedig térítésmentesen. Az I. és II. osztályba tartozó termékek viszont év közben is tárolhatók, felhasználhatók, de tudni kell, hogy ezekkel csak "házilag" szórakozhatunk, azaz közterületen, tömegközlekedési eszközön, középületben tilos használni. A petárda most is tiltott, birtoklása, használata akár 150 ezer forintos bírságot vonhat maga után.

 

Az árus helyeket ez évben is ellenőrizték a megyei rendőr- főkapitányság és a katasztrófavédelem munkatársai. Farkas Eszter tűzoltó főhadnagy, az igazgatóság hatósági osztályának munkatársa elmondta: a tűzvédelmi, fogyasztóvédelmi és a veszélyes árukra vonatkozó ADR-előírásokat is ellenőrzik ilyen alkalommal. Tehát legyen biztonságos az árusítás, no meg a portéka is.

Az árudát vezető Kisling Pétert ellenőrzi Anda Attila tűzoltó alezredes, iparbiztonsági felügyelő és Farkas Eszter főhadnagy Fotó: Pezzetta Umberto

A Kisling Péter vezette árudánál mindent rendben találtak. A budapesti férfi elmondta: pécsi cég megbízásából dolgozik immár másfél évtizede. Év közben ingatlanközvetítéssel keresi kenyerét, az év végén, elején négy-öt napot tölt a konténerárudában, ahol idén fia és apósa volt segítségére. Első alkalommal települt ki Zalaegerszegen, a forgalommal elégedett, már akadt vevő, aki 100 ezer forint feletti összeget hagyott náluk, de a többség ennek negyedét, harmadát szokta költeni. Kisebb tételt vásárolt be a pusztamagyaródi Bakó Benjámin és Hajas Boglárka. Mint mondták, családi körben tervezik az évet búcsúztatni, római gyertya és két telep biztosítja majd az éjszaka fénypontját. 

 

A legfontosabb: bármelyiket is választjuk, a használati utasítás elolvasása után fogjunk csak hozzá a szórakoztatáshoz. A telep stabilan álljon, véletlenül se dőljön el, nehogy a lövedékek az ég helyett a közelben állók felé induljanak. A rakétákat nem szabad kézből indítani, a pálcáját erős falú üvegbe állítva működtessük. Figyelemmel kell lenni arra is, hogy a magasba röppenő rakéta visszahulló darabjai ne okozzanak tüzet.

 

Megyénkben évek óta nem okozott balesetet tűzijáték, de szilveszteréjjel az országban átlagosan 50 ilyen esethez riasztják a tűzoltókat. Többnyire kisebb tüzek keletkeznek, de rendre előfordul két-három nagyobb kárral járó baleset is. A leggyakrabban fenyők, tuják és szeméttárolók gyulladnak ki, de nem ritka az sem, hogy a rakéta erkélyen landol vagy ablakon repül be.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában