Frissen Zalából

2021.12.06. 08:00

Horvátok és magyarok közös gyertyagyújtása Murakeresztúron

A Szent Kereszt felmagasztalása templomban szombaton a Horvát Nemzetiségi Önkormányzat az egyházközséggel közösen magyar és horvát nyelvű karácsonyváró programot és gyertyagyújtást szervezett.

Benedek Bálint

Vaslabán Csaba atya gyújtotta meg a második gyertyát

Forrás: Szakony Attila

Vaslabán Csaba plébános adventi gondolatait osztotta meg a hívekkel, mielőtt a koszorún meggyújtotta a második gyertyát. Elmondta: Isten karácsonykor egy kisbabát adott az emberiség kezébe. Jézus békétlenségünkbe érkezett, hogy mi lecsillapodjunk, durvaságunkba, hogy megszelídüljünk, és tiszta életünk lehessen. Advent van, Jézus ma is szívbe fogadhatóan jön hozzánk, életét adta értünk. Ha őt követjük, a környezetünk is megváltozhat.

Az ünnepen a helyi hívek mellett pécsudvardi és szőkédi vendégek is érkeztek, akik horvát adventi énekkel köszöntötték a közösséget.

Ezután a murakeresztúri származású dr. Koósz Attila, Horvátország tiszteletbeli magyarországi konzulja szólt az egybegyűltekhez.

– Advent minden keresztény lelkületű embernek fontos – fogalmazott. – Mindegy, milyen nyelven imádkozunk, mindkettővel az európai kultúrát erősítjük. Erre büszkék lehetünk, hiszen pluszerőt hordozunk magunkban. A magyarok és a horvátok között a kereszténység, a katolicizmus összekötő kapocs. Remélhetőleg még sokáig ünnepelhetjük a karácsonyt együtt Európában.

A folytatásban Antun Hoblaj prelogi főtisztelendő atya beszélt az adventi ünnepkör jelentőségéről. Majd a murakeresztúri Rozmaring asszonykórus két nyelven énekelt, végül a Zrínyi-iskola diákjai mutatták be karácsonyi műsorukat. A templom előtt forró teával várták a híveket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában