Frissen Zalából

2021.12.01. 09:00

Horvát tanár érkezhet a murakeresztúri iskolába

A már eddig is jól működő határ menti horvát–magyar kapcsolatok tovább erősödtek a Mura-mente térségében.

Horváth-Balogh Attila

Polgár Róbert és dr. Koósz Attila az önkormányzati hivatal új felirata előtt Fotó: Szakony Attila

Az egyik legújabb fejlemény, hogy horvát nyelven is felkerült az önkormányzati hivatal homlokzatára az ezt jelentő „Općina” felirat.

– Az ötlet onnét indult, hogy megújult az önkormányzati hivatal épülete, és abba a fázisba érkeztünk, amikor a feliratok Murakeresztúr címerével kikerülhettek a homlokzatra – mesélte Polgár Róbert polgármester. – Mivel horvát nemzetiségi község a miénk, többen jelezték, hogy jó lenne, ha horvát nyelvű felirat is készülne. Több ügyben, közte a horvát–magyar feliratozásról is egyeztetést kezdeményeztem dr. Koósz Attilával, a Horvát Köztársaság tiszteletbeli konzuljával, aki – lévén településünk, egészen pontosan a kollátszegi rész szülötte – rögtön a támogatásáról biztosított. Ezt követően ajánlották fel közvetlen szomszédaink, a horvátországi Kapronca-Körös megye elöljárói, hogy finanszírozzák a feliratok elkészítését. Ennek anyagi vonatkozása sem elhanyagolható, de maga a gesztus még sokkal fontosabb. Az anyagi támogatás a Kovácsné Kővágó Anna vezette helyi horvát nemzetiségi önkormányzaton keresztül érkezett, köszönet érte. Büszke vagyok rá, hogy a horvát nyelvű felirat kikerülhetett a hivatal homlokzatára, mert jelzésértéke, üzenete van a lakók számára, hogy vigyék tovább az őseiktől örökölt identitást. Konzul úrral egyeztettünk arról, hogy ezt a jövőben még intenzívebben tehessék meg.

Polgár Róbert és dr. Koósz Attila az önkormányzati hivatal új felirata előtt Fotó: Szakony Attila

Dr. Koósz Attila elmondta: hamarosan Horvátországból érkező, horvát anyanyelvű tanár oktathatja majd a murakeresztúri és a tótszerdahelyi iskolában a gyermekeknek az anyaország nyelvét.

– Ez már a konkrét tervek közt szerepel, amit a horvát állam finanszírozna, nagyon bízunk benne, hogy megvalósulhat – magyarázta dr. Koósz Attila. – Jön az új Mura-híd is, ezzel Murakeresztúr kikerül az izolációból és újra a Zágráb–Kapronca–Kanizsa–Budapest ősi kereskedelmi út részévé válik. Persze egy híd semmit sem ér hozzá vezető utak nélkül, Horvátországban már készülnek ezek, s a határ innenső oldalán is megindult a tervezés. Bízom abban, hogy a horvát nemzetiségi önkormányzatokkal – így a murakeresztúrival is – közösen még szép sikereket tudunk elérni a határ menti horvát–magyar együttműködések gyarapításában. Azt szeretnénk továbbá, ha az utcanévtáblák is magyar-horvát nyelvűek lennének, ebben bírjuk polgármester úr támogatását

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában