Frissen Zalából

2021.12.13. 14:00

Hévízen az egészség és jótékonyság jegyében telt a hétvége

Az egészség és a jótékonyság jegyében tartotta hétvégi programját a város turisztikai egyesülete. Az adventi sorozat harmadik állomásán Sendula Péter, a Halászcsárda Keszthely konyhafőnöke főzött és mesélt a termelői piacon.

Péter B. Árpád

Ahogyan a profi készíti a dödöllét. Sendula Péter séf és Miklós Beatrix a bemutatón.

Forrás: Péter B. Árpád

A menüben bajai halászlé, szarvaspörkölt és dödölle szerepelt, amit a látogatók, valamint az árusok meg is kóstolhattak, a bevétellel pedig – Benkő Lajosnak, a piac vezetőjének javaslatára – két szegényebb sorsú hévízi családot támogattak a szervezők.

Sendula Péter a piaci sátor alatt tartott látványfőzés után  elmondta, teljesen más külső helyszínen dolgozni, mint egy profi helyiségben, de ennek is megvan a maga varázsa. 

– Ha a megye gasztronómiáját szeretném jellemezni, akkor három fontos alapanyag jut eszembe: a szarvas, a vargánya és a dödölle – fogalmazott a séf. – Amennyiben ezeket ráteszem egy tányérra, akkor azt mondhatom: tessék, itt van Zala, kóstoljátok meg. 

A turisták pedig szeretik ezeket az ízeket, tette hozzá a konyhafőnök, aki szerint a vendégek még mindig csodaként tekintenek a dödöllére, ami egyszerű paraszti étel, de szinte kizárólag a Nyugat-Dunántúlon ismert. 

– Szívesen teszek eleget különböző felkéréseknek: jótékonyságból, a közönség s a bemutató kedvéért, és persze a gasztronómia népszerűsítéséért, ami hozzátartozik szakmai „kötelezettségeinkhez” – mondta Sendula Péter annak kapcsán, hogy a főzés alapanyagainak egy részét a Halászcsárda biztosította. 

 

Miklós Beatrix, a Hévíz Turisztikai Egyesület elnöke arról is beszélt: egy nyertes Leader-pályázat segítségével szerveznek programokat a négy adventi hétvégén. 

– Fontos számunkra, hogy a helyi termelőket és alapanyagokat népszerűsítsük, s mindezt közérthetően „tálaljuk” – fogalmazott a főszervező, aki a színpadi főzésből is kivette a részét. – Az elmúlt hetekben bemutattuk például a méz és a csokoládé főzési felhasználását, most pedig a hal és a vadhús egészségre gyakorolt jótékony hatása is szóba került.

Az előttünk álló hétvégén sütemények kerülnek terítékre – szóban és a valóságban is. A házi sütik pedig jótékonysági célokat szolgálnak majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában