Frissen Zalából

2021.12.04. 16:00

Harminc fát ültettek Csatárban – a felnövekvő nemzedékre is gondolnak

Közösségi faültetési akciót tartottak szombaton Csatárban, amit az Agrárminisztérium és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat által támogatott Településfásítási Program keretében valósítottak meg. Délutánra tíz ezüsthárs, tíz keskenylevelű kőris és tíz magas kőris került végleges helyére.

Mozsár Eszter

A településen lakók szívügyüknek tekintik a környezetvédelmet, a mostanihoz is szívesen csatlakoztak az önkéntesek. A műemlék templomhoz vezető út mellett kezdték a munkát.

Péntek Gabriella és Vigh László az első ezüsthársat ültetik el
Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

– Mi már gondolunk a jövőre, ugyanis ezen a helyen csatlakozik be Csatár a Zalaegerszeg-Bak közötti kerékpárúthoz. Pihenőhelyet szeretnénk itt kialakítani padokkal, asztalokkal, információs táblával, így évek múlva szép lombos fák alatt állhatnak meg az erre biciklizők, túrázók – mondta Péntek Gabriella polgármester. – Emellett a temető köré, a ravatalozó mellé ültetünk lombos fákat. A Magyar Falu Programban egy elhagyott ingatlant vásároltunk, ide játszóteret építünk tavasszal. Ott és egy másik háznál, a leendő közösségi térnél telepítünk még.

Kránicz Róbert erdész (balról második) szakmai támogatásával dolgoztak az önkéntesek
Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

Az eseményen részt vett Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, aki az általa indított Tündéri Település és Tündéri Intézmény nevű akcióhoz várja a települések, intézmények – köztük iskolák, óvodák – jelentkezését. A felhívás célja, hogy Zalában minél több gyümölcsfát ültessenek. Mint mondta, a mostanihoz hasonló fásítási akciókkal a falvakat szeretnék ligetessé tenni.

Az akciót az Országfásítási Program keretében valósították meg
Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

A Településfásítási Program a rendszerváltás utáni időszak legnagyobb belterületi fásítási kezdeményezése. Az Agrárminisztérium támogatásával 2022 tavaszáig két ütemben összesen 36 ezer sorfát ültetnek a 10 ezer fő alatti településeken.

Ezek is érdekelhetik