Frissen Zalából

2021.12.04. 16:00

Harminc fát ültettek Csatárban – a felnövekvő nemzedékre is gondolnak

Közösségi faültetési akciót tartottak szombaton Csatárban, amit az Agrárminisztérium és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat által támogatott Településfásítási Program keretében valósítottak meg. Délutánra tíz ezüsthárs, tíz keskenylevelű kőris és tíz magas kőris került végleges helyére.

Mozsár Eszter

Az akciót az Országfásítási Program keretében valósították meg

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Katona Tibor

A településen lakók szívügyüknek tekintik a környezetvédelmet, a mostanihoz is szívesen csatlakoztak az önkéntesek. A műemlék templomhoz vezető út mellett kezdték a munkát.

Péntek Gabriella és Vigh László az első ezüsthársat ültetik el
Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

– Mi már gondolunk a jövőre, ugyanis ezen a helyen csatlakozik be Csatár a Zalaegerszeg-Bak közötti kerékpárúthoz. Pihenőhelyet szeretnénk itt kialakítani padokkal, asztalokkal, információs táblával, így évek múlva szép lombos fák alatt állhatnak meg az erre biciklizők, túrázók – mondta Péntek Gabriella polgármester. – Emellett a temető köré, a ravatalozó mellé ültetünk lombos fákat. A Magyar Falu Programban egy elhagyott ingatlant vásároltunk, ide játszóteret építünk tavasszal. Ott és egy másik háznál, a leendő közösségi térnél telepítünk még.

Kránicz Róbert erdész (balról második) szakmai támogatásával dolgoztak az önkéntesek
Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

Az eseményen részt vett Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, aki az általa indított Tündéri Település és Tündéri Intézmény nevű akcióhoz várja a települések, intézmények – köztük iskolák, óvodák – jelentkezését. A felhívás célja, hogy Zalában minél több gyümölcsfát ültessenek. Mint mondta, a mostanihoz hasonló fásítási akciókkal a falvakat szeretnék ligetessé tenni.

Az akciót az Országfásítási Program keretében valósították meg
Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

A Településfásítási Program a rendszerváltás utáni időszak legnagyobb belterületi fásítási kezdeményezése. Az Agrárminisztérium támogatásával 2022 tavaszáig két ütemben összesen 36 ezer sorfát ültetnek a 10 ezer fő alatti településeken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában