Frissen Zalából

2021.12.22. 15:00

Folytatódik a patak kotrása, árkot mélyítenek és felújítják a ravatalozót is Eszteregnyén

A polgármesteri hivatal és a közösségi ház nemrég újult meg pályázati forrásból, s a képviselő-testület úgy döntött: a település saját büdzséjéből felújítják az épületek által közrezárt parkolót is. Emellett még számos fejlesztés valósult meg az elmúlt időszakban a közel 700 lelkes Eszteregnyén, s Kele Lajos polgármester a minap kapott értesítést egy újabb jelentős pályázati sikerről.

Horváth-Balogh Attila

Itt még a kivitelezést végezték a szakemberek, a parkoló mostanra elkészült

Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

– Az önerős beruházáshoz 2,7 millió forintot biztosított a képviselő-testület – bocsátotta előre a polgármester. – A terület egy része már korábban szilárd burkolattal rendelkezett, a többi most kapott tömörített mészkőzúzalék alapot és mart aszfaltos burkolatot. Természetesen a csapadékvíz-elvezető rendszert is kialakítottuk, mely révén a Berki-patakba jut a fölösleges víz. S ha már itt tartunk: a patak kotrása januárban folytatódik, amit az tesz szükségessé, hogy a nyári villámárvíz jelentős károkat okozott ingatlanokban és a hegyi útjainkban egyaránt. Utóbbiak helyreállítására vis maior pályázatokat nyújtottunk be, melyek szintén sikeresek voltak. 


Kele Lajos elmondta: első körben közel 20 millió, majd később további 5,6 millió forintot nyertek (ezeket a hegyi utak rendbetételére fordították), most ítéltek meg a településnek egy 12,9 milliós támogatást az úgynevezett Borsos-part, a temető környéke és a Csíkfa utcai károk helyreállítására, tehát ez ügyben összesen közel 40 millió forintnyi támogatást nyert az önkormányzat. 


– Ezenkívül a Magyar falu program keretében 2,7 millió forintnyi támogatást kaptunk kommunális eszközök vásárlására. A pénzből egy nagy kapacitású fűgyűjtős önjáró kaszát, valamint öt bozótvágót szereztünk be – folytatta a polgármester. – A Belügyminisztérium által kiírt pályázaton is sikerrel szerepeltünk, nyertünk 40 millió forintot az orvosi rendelőnk és a védőnői helyiség belső felújítására, továbbá a nyílászárók cseréjére, ehhez az önkormányzatnak 1,7 millió forintnyi önrészt kellett biztosítania. Interreg pályázaton 2,8 millió forintot nyertünk, melynek egy részéből a rendkívül sikeres Eszter-fesztet rendeztük meg. Ötvenöt köbméter szociális tűzifát kaptunk az e célra kiírt pályázaton 1,1 millió forint értékben. Még az idei terveink között szerepel a Csíkfa utca feletti vizesárok (ez védi az itteni ingatlanokat az esetleges vízbetöréstől) mélyítése. Sajnos extrém mennyiségű csapadéknál ez sem jelent 100 százalékos garanciát, de bizonyos mértékig védelmet nyújt. A hegyi utaknál pedig olyan helyeken, ahol szükségessé teszik ezt a domborzati viszonyok, beton kifolyókat építünk be annak érdekében, hogy a víz ne tudjon felgyorsulni és ne kezdhesse ki az útburkolatot. Kele Lajos a napokban újabb pályázati sikerről kapott értesítést: a Magyar falu program keretében 28,8 millió forint támogatást ítéltek meg a településnek a ravatalozó felújítására. Ezzel az önkormányzat idén közel 110 millió forintnyi pályázati forrással gyarapodott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában