Frissen Zalából

2021.12.12. 16:00

Elkezdődött és márciusig tart itthon a 132. madáretetési szezon

Elkezdődött Magyarországon a 132. madáretetési szezon. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) segít átismételni a tudnivalókat, hogy azokon a madarakon és úgy segítsünk, amelyeken és ahogyan érdemes.

ZH

Verebek az etetőn. Igazi élmény szemlélni a téli sokadalmat.

Forrás: Shutterstock

Magyarországon legalább 1890-­től számíthatjuk a lakosság madáretetési mozgalmának indulását, ebből következik, hogy a 2021/2022-es tél immáron a 132. szezon lesz – szögezi le közleményében a civil szervezet. Érdemes megjegyezni, hogy a madarakat – a közvélekedéssel ellentétben – nem azért etetjük, hogy azok életben maradjanak, erre a sok évezredes alkalmazkodásnak köszönhetően emberi segítség nélkül képesek. A cél alapvetően a saját gyönyörködtetésünk, a mintegy ötven potenciális etetőlátogató madárfaj megfigyelése ugyanis egyedülálló élményt kínál a kertekben, a parkokban, de még a panelházak sokadik emeletének magasságában is.

Az énekesmadár-etetési idő­szak az első fagyok késő őszi beköszöntétől ezek megszűnéséig, november második felétől márciusig tart. Az etetők madárforgalma elsősorban a tél keménységétől, ezen belül is főleg a hótakaró vastagságától és tartósságától függ. Enyhe teleken az etetőket látogató madarak faj- és egyedszáma gyakran csak fele, harmada a megszokottnak. 

 

Az énekesmadaraknak téli eleségként adható: napraforgó, alma (gally­csonkokra szúrva és földre szórva egyaránt) valamint bogyók (vadszőlő, borostyán, tűztövis, nyugati ostorfa, fagyal); állati zsiradék (háj, faggyú, főzéssel sótlanított szalonna, cinkegolyó) – ezek valamelyike már önmagában is elegendő lehet. Plusz ivó- és fürdővíz, a hozzáférhetőség érdekében a befagyott itatókban naponkénti vízcserével. Bármi mással kísérletezni felesleges, és a madarakra nézve kockázatos is lehet.

A madáretetés fontos eszközei maguk az etetők, ezek házi elkészítése még csak fokozza az élményt. Aki ötleteket szeretne meríteni, keresse fel az MME honlapját.

A kenyérdiétánál is ártalmasabb, ha valaki sós-cukros nyalánkságokkal traktálja a vízimadarakat.

Forrás: Orbán Zoltán / MME

Az énekesmadarak téli táplálása tehát jócselekedet, a vízimadarak etetése azonban ennek épp az ellenkezője, hiszen tömegesen sodorhatja veszélybe, betegítheti meg és ítélheti pusztulásra az állatokat. A jelenség ellen világszerte küzdenek a hatóságok és a természetvédelmi szervezetek egyaránt. A harminc éve nem tapasztalt keménységű fagyokat hozó 2016/2017-es tél szomorú hazai tapasztalatai, a tömeges madárelhullások rávilágítottak arra, hogy a madarak és az emberek védelme érdekében Magyarországon is beszélni kell a témáról. 

Egy igazi madárbarát kert.

Forrás: Orbán Zoltán / MME

A vízimadarak életmódja alapvetően tér el a klasszikus etetőket látogató énekesmadarakétól, ezért számukra az etetés életveszélyes kockázatot jelent, mert kikapcsolja a téli túlélést szavatoló vonulási viselkedést, ami tömeges jégbe fagyásukat okozza. Növeli a zsúfoltságot, a madarak közötti agressziót, az ebből eredő sérülésveszélyt és a fertőző betegségek terjedését. A tömeges érintkezés ránk is veszélyes, ez különösen a madárinfluenza kapcsán jelent madárra és emberre egyaránt óriási kockázatot. Ráadásul az etetés folyamatos kenyérdiétája megbetegítheti a madarakat, ezek egyik formája, az „angyalszárny-betegség”, mely teljes röpképtelenséget is okozhat a fiatal madaraknál.

Nagy fakopáncs támasztja a "pultot". 

Forrás: Orbán Zoltán / MME

Nem szeretnénk elvitatni senki döntési jogát attól, hogy mikor és mit tesz, és ami még fontosabb: nem kérdőjelezzük meg senki jó szándékát. Célunk a szakmai érvekkel alátámasztott tájékoztatás – írja honlapján az MME.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában