Frissen Zalából

2021.12.04. 15:30

Egy álom vált valóra: megnyitott a Kanizsa Aréna (frissítve)

A nagykanizsaiak több évtizedes álma vált valóra azzal, hogy szombaton ünnepélyes keretek között megnyitotta kapuit a Kanizsa Aréna. Az akár 5000 főt is befogadó multifunkcionális sport- és rendezvénycsarnok 15 milliárd forintból két év alatt készült el keleti városrész Alapy Gáspár utcájában. Az ünnepségen az érdeklődők előtt tartották a szalagátvágást.

Benedek Bálint

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

Az épületeknek nemcsak fala, de lelke is van, sőt ereje a benne létezők lelke által van, lehet leginkább. Találjuk meg közösen a „mi arénánk” lelkét – fogalmazott a Kanizsa Aréna hivatalos megnyitóján szombaton Balogh László polgármester.

– A Kanizsa Aréna 15 milliárd forintból, kétéves építkezés után most egy igazi karácsonyi ajándék a kanizsaiak és a környékbeliek számára – folytatta beszédét a városvezető. – Reméljük, nem csak díszdoboz marad. Egészen különleges a mi multifunkcionális sport- és rendezvénycsarnokunk: 12 ezer négyzetméterével, 3000 + 2000 fő befogadóképességével, küzdőterén akár 2 kézilabda- vagy 3 kosárlabdapályájával, vagy az épülettömb jellegzetes árnyékoló szerkezetével, s zöld környezetével. A fenntarthatóság érdekében két darab 600 kW teljesítményű levegő-víz hőszivattyút és napelemes rendszert telepítettek az épület tetejére. Az arénánkat néha 200 fős is építette közel 600 napon át, köztük sok kanizsai alvállalkozó is. A különleges belső tér és a majdan benne zajló tartalmas rendezvények révén hiszem, hogy aki kipróbálja, részese lesz, az rácsodálkozik, és örökre híve lesz a mi arénánknak.

Hozzátette: az Aréna ebben a városban nem gladiátorok küzdőtere. A 600 bajvívást megnyerő Thúry György kanizsai várkapitány városában, az Alapy Gáspár utcában (aki szintén kanizsai várkapitány volt) a mi arénánk nem valamiféle végvár lesz, hanem reméljük, sokszínű használata révén tömegek számára kiváló üzenetté, igazi „kanizsaikummá” válik. Természetes igényünk, hogy határokat átívelően nemzetközi színtéren is büszkeségünk legyen.

Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Ezután Dormán József, a fővállalkozó ZÁÉV Zrt. vezérigazgatója lépett a mikrofonhoz, aki a műszaki tartalomról is beszélt. Kiemelte: az építkezés során megmozgattak 3900 köbméter földet, 158 darab előre gyártott vasbeton pillért helyeztek el, s bedolgoztak 6500 köbméter betont és 445 tonna betonacélt. Falazatként 27 ezer darab téglát építettek be, nyolc darab közel 70 méter hosszúságú rácsos acéltartókat helyeztek el az épület tetejére, aminek a súlya köze 200 tonna. Parkolóból 500 férőhelyes normált, 14 darab akadálymentest építettek, továbbá még 14 darab buszparkoló mellett 300 darab kerékpártároló.

– A turisták Kanizsára, Muraföldére vonzásához szükséges gépezetének egy rendkívül fontos fogaskereke lesz a Kanizsa Aréna – fogalmazott avatóbeszédében Cseresnyés Péter államtitkár. – A maga meccseivel, szabadidős lehetőségeivel, sokszínű kulturális eseménynaptárával, vagy éppen az ide szerveződő professzionális edzőtáborok, sportegyesületi felkészítő események révén. A csarnokunk tehát nemcsak a mi kulturális és sportéletünket hivatott fellendíteni, hanem a térség gazdasági fejlődésének is eszköze lesz. Az Orbán Viktor által vezetett kormány, a vidék fejlesztésének fontosságát felismerve, e turisztikai fejlődési pályánk egyik első lépéseként összesen mintegy 15 milliárd forintot biztosított az Aréna megvalósítására. A jövőben pedig, ha mi itt helyiek is így akarjuk, további több tíz milliárd forint fog majd felsorakozni az e célt szolgáló beruházások, kezdeményezésekre.

Szerinte a Kanizsa Aréna egy keret, egy adottság, egy lehetőség. Az, hogy mihez kezdünk vele, milyen hatékonysággal használjuk ki adottságait, kapacitásait, vagy hogy mennyire leszünk képesek kiterjeszteni a tágabb környezetünkre a vonzerejét és az áldásos hatásait, kizárólag Nagykanizsa kezében van.

Zárásként Dormán József és Diós András, a ZÁÉV Zrt. projekt főmérnöke átnyújtották Balogh Lászlónak átnyújtották az aréna szimbolikus kulcsát, vagyis hivatalosan is megnyílt a sportközpont.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában