Frissen Zalából

2021.12.24. 14:00

Dr. Székely János püspöki vizitációt tartott Nagykutason

Nemrégiben püspöki vizitációt tartott a településen dr. Székely János szombathelyi megyés püspök. A találkozás keretében lehetőség nyílt a plébániát érintő ügyek megvitatására, ugyanakkor lelki útmutatással is szolgált a püspök a híveknek. A püspöki látogatásról készült beszámolót Tóth Eszter olvasónk küldte el szerkesztőségünknek.

ZH

A megyés püspök az andráshidai általános iskolába is ellátogatott

Forrás: Zalai Hírlap

Mint írta: az egyházjog előírása szerint a megyés püspöknek ötévente saját maga vagy megbízottja útján kell végiglátogatnia az egyházmegyét. Ezen kötelességének eleget téve a közelmúltban dr. Székely János püspök atya a nagykutasi plébánián tett látogatást. A püspöki vizitáció keretében elsőként az andráshidai iskolát, majd az óvodát kereste fel, ahol az intézményvezetőkkel találkozott. A püspök elsősorban a gyermekek létszámáról érdeklődött, ennek keretében arról, hogy mennyi gyermek érkezik az intézményekbe Andráshidáról, illetve mennyien a környező falvakból. 

Ezt követően Nagykutason a plébániához tartozó települések polgármesterei fogadták, őket többek között a saját településük vezetői feladatának ellátása során tapasztalt nehézségeikről és örömeikről kérdezte a püspök. 

A vizitáció a plébánián folytatódott, itt négyszemközt beszélgetett Gyöngyös Balázs atyával, majd szintén négyszemközti beszélgetés következett a képviselő-testület világi elnökével. Sor került a teljes képviselő-testülettel való találkozásra is, ahol közös imádságot követően a tagoknak lehetőségük nyílt az egyházközségeket érintő problémák, lehetséges változtatások megvitatására a püspök atyával. 

A hét órakor kezdődő szentmisét megelőzően a nagykutasi templom padsoraiban helyet foglaló hívek az egyházmegye vezetőjéhez intézhették kérdéseiket, amelyekre ő készségesen igyekezett válaszolni. 

A szentmise elején Gyöngyös Balázs atya köszöntötte a megyés püspököt. Szentbeszédében püspök atya arra hívta fel a figyelmet, hogy minden plébánia küldetése az, hogy örömteli, sugárzó, hiteles emberek közösségévé váljon, akik mindezt tovább is tudják adni másoknak. 

– Ehhez pedig arra van szükség, hogy szívünket nyissuk az ég felé, fogadjuk be a hit kincsét, így lesz a szívünk örömteli, ami hozzásegít minket ahhoz, hogy életünket hitelesen tudjuk élni – fogalmazott dr. Székely János, majd hozzátette: a vizitáció célja is annak elősegítése, hogy életerős, sugárzó, élő szigetekké váljanak a plébániák. – Kisugárzó központjai legyenek a kereszténység mély, őszinte megélésének, hiszen ilyenek voltak az első keresztény közösségek is, ahova jó lenne újra visszatalálni. Nekik még nem voltak templomaik, a papok nem prédikálhattak nyíltan, mégis futótűzként terjedt a kereszténység, amit nem is elsősorban a papok, hanem az egyszerű emberek terjesztettek. Ezeknek a kezdeti keresztény közösségeknek a titka a sziklaszilárd hit és a hiteles élet volt, minden lehetőségükkel segítették a szegényeket. Nekünk is az a feladatunk, hogy ezt a szellemi magabiztosságot visszaszerezzük. A hit bátor, de nem erőszakos, természetes megvallását kellene újra megtanulni, ami által azt tovább tudjuk adni, sugározni mások felé. 

A püspök biztatta a helyi közösséget táborok, kirándulások, lelki gyakorlatok szervezésére, ahova fiatalok is tudnak csatlakozni, hogy olyan vonzó közösség jöjjön létre, ahova jó tartozni, ahol a hitnek az öröme mindenki szívét megérintheti – fogalmazott dr. Székely János.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában