Frissen Zalából

2021.12.28. 11:30

Cseresnyés Péter államtitkár országos és helyi ügyekre is kitért évértékelőjében

Az idei év sajnos ugyanolyan nehéz volt, mint a tavalyi, hiszen a koronavírus járvány jelentősen befolyásolta az élet minden területét - kezdte évértékelőjét Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő, aki rámutatott: az emberi élet védelme érdekében a minél szélesebb körű oltakozás elérése, ugyanakkor a gazdaság talpra állítása, újraindítása volt a kormányzat feladata, ami külön-külön sem egyszerű, hát még párhuzamosan.

Cseresnyés Péter: Gyors és intenzív növekedésnek indult a magyar gazdaság Fotó: Szakony Attila

Cseresnyés Péter kiemelte: a járvány elleni küzdelem a magyar egészségügyben dolgozók helytállása nélkül nem sikerült volna, az ápolók és az orvosok mindent megtettek és a mai napig megtesznek azért, hogy életeket mentsenek.

 

- Ahogy tavasszal enyhült a járvány és nem kellett már korlátozni az emberek mozgását, a gazdaság újraindítása, a munkahelyek védelme jelentette a legfontosabb feladatot számunkra - mondta a képviselő, aki hozzátette: a kormány számos olyan intézkedést hozott - akár a vállalkozások támogatása, akár az adók csökkentése terén -, melyeknek köszönhetően gyors és intenzív növekedésnek indult a magyar gazdaság. Éppen ez a növekedés tette aztán lehetővé, hogy nyugdíjprémiumot fizessünk és visszavezessük a 13. havi nyugdíjat, hogy jövőre a gyermeket nevelő szülők visszakapják a szja-befizetésüket, illetve, hogy  a 25 év alattiak adómentességet élvezhetnek 2022-től.

 

Cseresnyés Péter a Nagykanizsát érintő beruházásokról és fejlesztésekről szólva elmondta: több, stratégia jelentőségű projekt indult el, illetve fejeződött be az idei évben, melyek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a kanizsaiak hosszútávon is biztos és kiegyensúlyozott életet élhessenek.

 

- Talán a legfontosabb ezek közül az ipari park fejlesztése, ami több mint 100 hektárnyi gazdasági övezet kialakítását jelenti - hangsúlyozta a képviselő, aki jelezte: már most nagyon komoly érdeklődés mutatkozik az új ipari park iránt, sőt már olyan cég is akad, amely területet foglalt egy új telephely kialakításához. - A közelmúltban jelentették be azt is, hogy a Magyar Posta Zrt. egy regionális csomaglogisztikai depót alakít ki Nagykanizsán, ami szintén 80-100 új munkahelyet teremt a városban.

 

- Az idei év infrastrukturális beruházásokban is bővelkedett, talán az első helyen érdemes említeni a pár hete elkészült és átadott Kanizsa Arénát, mely létesítmény végre méltó körülményeket biztosít a sport- és egyéb kulturális rendezvényeknek - folytatta Cseresnyés Péter, aki rámutatott: a közel 15 milliárd forintos beruházás teljes egészében kormányzati támogatásból épült, ahogy számos más fejlesztés is Kanizsán, például a Petőfi utca és a 7-es elkerülő kereszteződésében megépült új körforgalom is, ami szintén évtizedes problémákat orvosolt. A fejlesztések sorát hosszasan lehetne sorolni, kezdve a Zöld tábor felújítására elnyert támogatással, a Corvin utcai bölcsőde kialakításán keresztül, a Széchenyi tér nemrég indult megújításával bezárólag. És akkor még nem ejtettünk szót olyan fontos eszközbeszerzésekről, mint a Kanizsai Dorottya Kórház új CT-berendezése, amit éppen a napokban helyeznek üzembe.

 

Cseresnyés Péter a választókerületéhez tartozó kistelepülések támogatásáról is szót ejtett. Mint mondta: az elmúlt öt évben hatalmas forrásokat különített el az Orbán-kormány a magyar vidék fejlesztésére, s ebből bőven jutott a dél-zalai településekre is.

 

- Nincs olyan falu a választókörzetemben, ahol ne újultak volna meg utak, járdák, intézmények, ahol ne tudtak volna új eszközöket, gépeket beszerezni - mutatott rá a képviselő, aki három komolyabb beruházást emelt ki. - Letenyén közel 1.1 milliárd forintból indult el a tanuszoda építése, melynek eredményeként egy 1300 négyzetméteres létesítmény várja majd a helyieket. Borsfán pedig lassan befejeződik az általános iskola felújítása és bővítése, ami új perspektívát nyit az egész település számára, hiszen egy modern, a mai kor követelményeinek megfelelő iskola a fiatalok helyben maradását is erősíti. Surd és Liszó szintén nyertesei az idei évben, hiszen miután e két település kimaradt a 2006 és 2010 közötti regionális szennyvízprojektből, most a kormányzati támogatásnak köszönhetően 2.8 milliárd forintból kezdődhet el a szennyvízhálózat kiépítése.  Hasonló beruházás egyébként további hét dél-zalai településen indul, Bánokszentgyörgy, Borsfa, Bucsuta, Oltárc, Pusztamagyaród, Szentliszló és Várfölde is a támogatottak körébe tartozik.

 

Cseresnyés Péter zárásként egy kis politikai helyzetelemzéssel is szolgált. Mint mondta: senkiben ne legyen kétség afelől, ha a baloldal nyeri a választásokat, akkor adócsökkentés helyett, adóemelés jön, megszűnnek a családokat érintő kedvezmények és felhagynak a rezsicsökkentés politikájával. Mivel a magyar baloldalt megfelelési kényszer nyomasztja Brüsszel felé, ezért ha ők nyerik a választásokat, minden bizonnyal a gyermekvédelmi törvény is áldozatul esik és tömegesen érkeznek majd migránsok Magyarországra.

 

- Kanizsán is nehéz a helyzet, ugyanis azt látom, hogy az Éljen VárosuNK! Egyesület képviselőit sok esetben csak az motíválja, hogy miként lehet keresztbe tenni bizonyos fejlesztéseknek - mondta Cseresnyés Péter utalva a kormánytól kapott 588 millió forintos fejlesztési keretösszegre, melynek felhasználásáról a mai napig vita van a közgyűlésben. - Arról nem is beszélve, hogy az ÉVE minden alkalmat megragad, hogy Balogh László polgármester és Bizzer András alpolgármester jogait és feladatait korlátozza. Azt gondolom: ez a fajta politikai arrogancia az ÉVE sikertelenségéből fakad, egyre kínosabb ugyanis számukra, hogy képtelenek teljesíteni választási ígéreteiket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában