Frissen Zalából

2021.12.02. 07:00

Közmeghallgatás Lentiben: a temetői díjak nem változnak

A város önkormányzata közmeghallgatást tartott a minap, melyen a legutóbbi lakossági fórum óta eltelt fontosabb fejlesztésekről, döntésekről, eseményekről hallhattak beszámolót az érdeklődők.

Korosa Titanilla

Horváth László polgármester a helyi ügyekről szólva a költségvetéssel kezdte. Elmondta, hogy idén, több módosítás után mintegy 5,7 milliárd forint főösszeggel gazdálkodik az önkormányzat, melyből több mint 2,9 milliárd forint kapcsolódik európai uniós pályázati kiadásokhoz, 1,5 milliárd az előző évi maradvány összege. Értékpapír-beváltáshoz 200 millió kapcsolódik, továbbá 146 millió forint a fejlesztési célú hitelfelvétel tervezett összege. A polgármester kitért továbbá a helyi adók teljesülésére, az önkormányzat által egyesületeknek nyújtott, illetve más települési támogatásokra is.

A lakossági fórumon szó volt a határ menti városban zajló fejlesztésekről is. Lentiben jelenleg több mint 20 pályázat zajlik, illetve vannak elbírálás alatt lévő projektek is. Jelentős a kerékpárutak fejlesztése, felújítása belterületen, valamint a lentikápolnai városrész, illetve Rédics irányába, továbbá a város és a településrészek csapadékvíz- elvezető rendszereinek rekonstrukciója, valamint a zöldváros kialakítását célzó pályázat, az út- és járdafelújítások is; de az is kiderül a tájékoztatóból, hogy nemrég sor került a 75. számú főút tervezett felújításával kapcsolatos adategyeztetésekre és helyszíni bejárásokra. Az infrastrukturális pályázatok mellett pedig több olyan is zajlik, melyek keretében a közösséget megszólító programokat szerveznek. Horváth László beszámolója után megtartotta soron következő ülését a képviselő- testület.

Ennek keretében egyebek közt felülvizsgálták a helyi adórendeletet, illetve a temetőkről és a temetkezés rendjéről szóló szabályokat. A képviselők döntése alapján jövő év januárjától nem emelkedik a sírhelyek megváltásának ára, a temetőfenntartási hozzájárulás, a temetői létesítmények, illetve az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételének díja. Ugyanígy változatlan marad a helyi adók mértéke, illetve a mentességi kört sem módosították. Az ülésen hozott döntésekről a későbbiekben részletesen is beszámolunk.

Kiemelt kép: Illusztráció

Ezek is érdekelhetik