Frissen Zalából

2021.12.11. 18:00

Az elektromos rásegítésű kerékpárok beszerzését támogató pályázaton az igénylők 97 százaléka nyert

Ezt a bejelentést tette minap Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára.

ZH

A támogatás legfeljebb 90–150 ezer forint lehet

Forrás: Shutterstock

 A tizenkettedik fordulóval a közelmúltban lezárult felhíváson nyertesek közel 5000 pedálszenzoros kerékpár megvételéhez kapnak fejenként legfeljebb 90 ezer forintos hozzájárulást. A programnak köszönhetően további több mint 1900 nyomatékszenzoros biciklihez legfeljebb 150 ezer forinttal olcsóbban jutnak hozzá új gazdáik. Az elektromos rásegítésű kerékpárok beszerzését támogató pályázat döntési listái az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. honlapján érhetők el.

 

Az elektromos rásegítésű kerékpárokkal való közlekedés azonban más jellegű, mint a normál bringázás, erre érdemes felkészülni az új tulajdonosoknak. Főképp azoknak ajánlható az óvatosság, akik hosszú kihagyás után az elektromos rásegítés kínálta könnyebbség miatt ülnek fel újra kerékpárra. Sajnos az év folyamán Magyarországon is történt több olyan baleset, amelyben vélelmezhető okként szerepelt az is, hogy az elektromos kerékpárokkal nagyobb haladási sebesség érhető el. Ezt kihasználva az elektromos bringások jellemzően nagyobb utazósebességgel közlekednek, ami adott esetben nehezen megoldható helyzet elé állíthatja őket.

 

Tehát előfordulhat, hogy a jármű képességei elsősorban főleg a megszokás időszakában meghaladják a nyeregbe ülő kerékpározási tudását. A gyakorlott elektromosbringásoknak pedig arra kell figyelni, hogy főképp a kerékpárutakon haladva még a hagyományos bringát hajtók vannak többségben, a két csoport között érzékelhető a sebességkülönbség. Ezzel azonban nem szabad visszaélni, mert a könnyen elérhető nagyobb haladási sebességre a mai kerékpáros környezetben a bringások többsége nincs feltétlenül felkészülve, arra a sebességkülönbségre, amellyel egy gyakorlott elektromos rásegítésű bringás váratlanul felbukkanhat hátulról, előzés miatt vagy szemből, de szinte hangtalanul. Különösen óvatosan kell közlekedni gyerekek, idősek közelében elhaladva. Most a biciklik többsége téli pihenőre tér, de az intelmeket ne feledjék tavasszal sem…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában