Frissen Zalából

2021.12.24. 07:00

Átadja az önkormányzat a térkőgyártást Letenyén

A képviselő-testület döntése értelmében a térkőgyártással foglalkozó önkormányzati betonüzemet a szintén a város tulajdonában lévő ÉKKÖV Kft. üzemelteti a jövőben.

Horváth-Balogh Attila

Tavaly készült képünkön Huller József és Bedő Ferenc munkavezető dolgozik

Forrás: Szakony Attila / ZH-Archívum

Farkas Szilárd polgármester elmondta: a városatyák úgy határoztak, hogy az eddig a Start mintaprogramban közfoglalkoztatás keretében megvalósuló térkőgyártás folytatására az önkormányzat nem kíván pályázatot benyújtani, hanem átadja a lehetőséget a 100 százalékos városi tulajdonban lévő ÉKKÖV Kft.-nek. 


– Letenye önkormányzata több évig folyamatosan sikeresen pályázott a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási programja keretében a helyi sajátosságokra épülő program­elemre, mely során betonelemeket, térköveket gyártottunk – fejtette ki a polgármester. – Ezzel évente 15 főnek adtunk munkát. A gyártáshoz szükséges alapanyagokat, gépeket, eszközöket 20-23 millió forintos kormányzati támogatással szereztük be. Az eszközöket a pályázati előírásnak megfelelően 5 évig használni kell, értékesíteni nem lehet, de meghibásodásuk esetén a javítási költségek a kedvezményezettet, azaz az önkormányzatot terhelik. A közfoglalkoztatásért felelős miniszter már novemberben közzétette a jövő évi pályázatot a 2022. március 1-jétől 2023. február 28-ig tartó időszakra. A korábbi években többször szó volt arról, hogy a feladatot és a térkőgyártást átadjuk a saját cégünknek. Ez úgy lehetséges, hogy az önkormányzat nem nyújt be pályázatot, helyette ezt az ÉKKÖV Kft. teszi meg. Jelenleg a program tervezése zajlik. 


A polgármester hozzátette: önkormányzati feladatként a térkőelemek gyártása és a térkő beépítése nem mindig érte el a kitűzött célokat, az ÉKKÖV Kft. könnyebben és hatékonyabban tudja ösztönözni a munkavállalókat a jobb minőségű munkavégzésre, mivel a cég feladatai között az építőipari tevékenység is szerepel. Sőt, a vállalkozás értékesítheti is a legyártott betonelemeket, az önkormányzat ezt nem tehette meg, csak saját célra használhatta fel azokat. 


Az átadás-átvétel ügyében a városvezetés már felvette a kapcsolatot a Zala Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztály Közfoglalkoztatási Osztály osztályvezetőjével, aki felajánlotta segítségét a projekt kivitelezése kapcsán. 


Farkas Szilárd végül jelezte: sikeres pályázat esetén az önkormányzat tárgyalásokat kíván folytatni arra vonatkozóan, hogy a megvásárolt csarnokban milyen feltételek mellett gyárthatja a betonelemeket a cég. A csarnok ugyanis nem része a közfoglalkoztatási programnak, azt az önkormányzat árverésen vásárolta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában