Jégen lakmározó ősmadár

2021.12.30. 17:30

A kanizsai természetfotós, Szabó Zsolt aranyérmet szerzett egy nemzetközi versenyen

Egy rétisas falatozik a jég hátán azon a fényképen, mellyel a kanizsai Szabó Zsolt természetfotós aranyérmet szerzett a kelet-közép-európai térség egyik legjelentősebb fotóművészeti pályázatán, a szlovén rendezésű Pannonia Reflections nemzetközi versenyén.

Benedek Bálint

Szabó Zsolt

Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap / Archív

Szabó Zsolt kivételes, főleg a madarak életmódját megörökítő fotóiról már számos alkalommal beszámoltunk lapunkban. Ahogy bő egy hónapja a szlovén kiírásról is tájékoztattuk olvasóinkat. A Fotografska Zveza Slovenije és a Fotografsko Drustvo Pannonia viadala nemcsak a résztvevők száma, illetve az alkotások magas szakmai színvonala miatt kiemelt program, hanem azért is, mert két rangos nemzetközi szervezet, a FIAP (Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség) és a PSA (Amerikai Fotós Szövetség) is támogatja. A képeket elbíráló zsűriben a szlovén Matjaz Cater, a szerb Borislav Milanovic, valamint a horvát Nenad Martic értékelt. Az alkotásokat öt kategóriában várták - a szabadon választott témájú, színes, illetve monokróm képek mellett az "Építészet", a "Táj", valamint a már bevált "Víz" szerepeltek a megjelölt témakörök között. 

 

- Egy ilyen nívós pályázatra fotókat küldeni is megtiszteltetés - mesélte Szabó Zsolt, a Kanizsa Fotóklub tagja. - Bizonyos ponthatárt teljesíteni kellett ahhoz, hogy egyáltalán foglalkozzanak vele az ítészek. Hat, madarakat ábrázoló képem és három tájfotóm az úgynevezett "elfogadott" kategóriába került, az egyiket pedig a szabadon választott színes kategóriában értékes aranyéremmel is díjazták. Utóbbi felvételen egy rétisas látható, ahogy a jég tetején állva a zsákmányát fogyasztja. Az Ősmadár című kép érdekessége az, hogy a madár két lába között látható a feje, mindezt az állat mögül készítettem a miklósfai halastavak jegén hason fekve. 

Az aranyérmes fénykép, ami elnyerte a szakértő zsűri tetszését
Forrás: Szabó Zsolt

Ebből a perspektívából még talán soha nem fotózták a rétisast, legalábbis a fotós, illetve a kollégák sem emlékeznek ilyen képre. Szabó Zsolt elárulta: a fejében már korábban megszületett a kép ötlete, ám a csillagok jó együttállására, s persze rengeteg türelemre volt szükség az elkészültéhez. Imádja a rétisasokat, most épp olyan sorozaton dolgozik, ahol az látszik, ahogy a madár szinte fut a víz tetején. 

 

Zsolt mellett a Kanizsa Fotóklub másik tagja, dr. Simán László "Víz" kategóriában nevezett Mitosis című fotója szerzett ezüstérmet. A legjobb fotókból a tervek szerint 2022. február 4-én kiállítás nyílik a Pannonia Reflections házigazdájának tekintett lendvai Galéria és Múzeum termeiben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában