Frissen Zalából

2021.12.20. 08:00

A „fényhozók” idén is végigjárták Petrikeresztúrt

A szeretet szimbolikus lángját kapta meg minden petrikeresztúri család szombaton, amikor egy-egy pislákoló lámpást akasztottak ki a kapujukba. A kedves szokást hét évvel ezelőtt vezették be a faluban.

Gyuricza Ferenc

Gyerekek és felnőttek vitték a lámpásokat és akasztották ki a település házainak kapujára

Forrás: Gyuricza Ferenc

Borvári Lili, a község polgármestere úgy fogalmazott lapunknak, a Lámpások éjszakájának nevezett kezdeményezéssel az advent üzenete mellett az összetartást és a helyi közösség erejét kívánják jelezni. Azt kérik a falubeliektől, hogy karácsonyig tartsák életben a "fényhozók" által átadott lángot, azaz legalább esténként gyújtsák meg a kézzel díszített üvegcsében elhelyezett mécsest.

- Hogy honnan jött az ötlet, arra már nem is emlékszem -folytatta a polgármester. - Szerettünk volna új hagyományokat kialakítani a településen advent idején, ezért indítottuk el hét éve a Lámpások éjszakáját, akárcsak a falu adventi naptárát, amivel szintén elsők voltunk Zalában. Mindkét kezdeményezésnek nagy sikere volt, így minden évben megismételjük őket. Esténként nagyon hangulatos, ahogy minden kapuban világítanak a lámpások.

 

Borvári Lili hozzátette: a "fényhozókat" sokan a kapuban várják, süteménnyel, teával kínálva őket. Vasárnap pedig karácsonyi ünnepséget tartottak a faluban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában