Frissen Zalából

2021.11.24. 15:00

Tíz évvel az első után újabb sikeres ballonkísérlet

A térség amatőr csillagászai továbbra is lelkesen „karcolgatják” a magas légkört, avagy a közeli világűrt szondáikkal. Legutóbb a vasi település mellett álló obszervatórium udvaráról bocsátottak fel meteorológiai ballont, mely csaknem 27,5 kilométeres magasságig jutott.

Varga Andor

A ködös-felhős völgyekből az Alpok csúcsai nyúlnak a nap felé

Fotó: Hegyi Norbert szondája

Hegyhátsál fontos helyszín a hasonló ballonprojektek történetében: tíz évvel ezelőtt, 2011. október 31-én innen szállt fel az első hasonló eszköz, mely megyénkhez is kötődött: a zalaegerszegi Vega Csillagászati Egyesület erői is közreműködtek ugyanis az akcióban. A munka dandárját viszont a körmendi Hegyi Norbert végezte, akihez a mostani megmozdulás is kötődik: a győri Széchenyi István Egyetem oktatója doktori kutatása keretében végezte el a kísérletet. Az értekezés témája a ballonfelbocsátások és a földet érés biztonságának növelése, a szonda útvonalának követése, a műszerek menet közbeni működőképességének fenntartása.

Zajlanak az előkészületek. Az asztalon a szonda, mögötte az ejtőernyő, balról Hegyi Norbert, takarásban Benkő Imre
Fotó: dr. Jósvai János
És elindult
Fotó: dr. Jósvai János

– Segítőtársaimmal újfajta gondolát próbáltunk most ki – mesélte Hegyi Norbert. – A teszt pedig jól sikerült: a GPS-jeladóval végig kapcsolatban voltunk, így könnyen ment a megtalálás, illetve egyetlen rövid szünettől eltekintve a kamera is működött. És ezúttal nem is a fotózás volt a lényeg. A gondola állta a sarat odafenn: a –60 Celsius-fokos hőmérsékletben és az extrém alacsony légnyomás közepette is. A csúcsmagasságot 27 465 méteren érte el az eszközünk (vagyis itt durrant szét az eszközt a magasba emelő meteorológiai léggömb), a legnagyobb sebessége pedig 283 km/h volt kicsivel 25 ezer méteres magasság felett. Egyszer 400 km/h-s tempót is jeleztek a műszerek, ami nem lehetetlen, hiszen elkaphatta akár a ballont egy ilyen erejű oldalszél is, de egyetlen ilyen adat érkezett, ezért a tévedés sem zárható ki. Reméljük, legközelebb lesz alkalmunk kontrollálni az eredményt.

A ködös-felhős völgyekből az Alpok csúcsai nyúlnak a nap felé
Fotó: Hegyi Norbert szondája
Körmend és környéke az indítás utáni percekben
Fotó: Hegyi Norbert szondája

A ballonkísérletnél többen is segítették Hegyi Norbertet: Benkő Imre amatőr rádiós és amatőr csillagász, Edvi Balázs villamos távközlési mérnök és amatőr rádiós, valamint dr. Jósvai János, a győri egyetem járműgyártási tanszékének vezetője, doktorandusztéma-vezető.

Valamennyien elégedetten konstatálhatták végül, hogy a szonda repülése 1 óra 37 percig tartott, és a Győr megyei Potyond térségében, egy mezőn ért véget. Az új gondola itt is jól vizsgázott, elnyelte a földet érés energiáját, s így a műszerek sértetlenül kerültek ki belőle. Ami azért is jó hír, mert legközelebb akár újra bevethetők lesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában