Frissen Zalából

2021.11.17. 19:00

Szállás a baglyoknak – hálából kordában tartják a rágcsálókat

Hazánk tíz fészkelő bagolyfajából öt lakott területeken is él. Jelenlétük itt azért fontos, mert ezek a madarak elsősorban kisrágcsálókkal táplálkoznak, így segítenek kordában tartani a városokban is problémát okozó egereket és patkányokat.

ZH

A fekvő kuvikköltőláda is jól bevált eszköz Fotó: Orbán Z./MME

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közleményben hívja fel a figyelmet: mesterséges fészkelőhelyekkel e fajok megtelepedését is elősegíthetjük. Leggyakoribb baglyunk, az erdei fülesbagoly elfoglalja az ágvillába rakott vesszőkosarat, de szívesen beköltözik fára, épületfalra rögzített, félig nyitott vércseládákba is.

A fekvő kuvikköltőláda is jól bevált eszköz
Fotó: Orbán Z./MME

A leginkább emberkövető gyöngybagoly templomtornyokba, padlásokra telepített költőládákkal; a macskabagoly, a kisebb testű kuvik és füleskuvik pedig nagy méretű mesterséges odúkkal segíthető. Alapelv, hogy az odúkba, műfészkekbe mindig kell száraz fűből, hullott lombból vagy faforgácsból fészekanyagot tenni, amelybe a tojó alakítja ki a tojásoknak a fészekmélyedést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában