Frissen Zalából

2021.11.16. 19:00

Megtartották a Bottyán-napi megemlékezést Lentiben

Kedden tartotta a város önkormányzata és a Szépkorúak Civil Szervezete a hagyományos Bottyán-napi megemlékezést a néhai kuruc generális Átkötő úton található szobránál. Ünnepi beszédet Drávecz Gyula alpolgármester mondott.

Korosa Titanilla

Drávecz Gyula mondott beszédet a Bottyán szobornál Fotó: A szerző

-Ki volt Bottyán János, közismert nevén Vak Bottyán? Magyar katona, nemzeti hős, császári ezredes, majd kuruc generális, a Rákóczi-szabadságharc lejelentősebb, a magyar hadtörténet egyik legsikeresebb hadvezére – emlékezett Drávecz Gyula. – Bottyán 1644 körül született Esztergomban, az ifjú az egyre gyakoribbá váló török fenyegetés hatására állt be a végvári vitézek közé. Hőstetteiről számos legenda keringett katonái között. Egyik legvakmerőbb tette a 1685-ös érsekújvári ostromhoz fűződik, mikor parasztgúnyába öltözve belopakodott a városba, a müezzin után felosont a minaret erkélyére, majd a mélybe taszította a ott lévő törököt.

Drávecz Gyula mondott beszédet a Bottyán szobornál Fotó: A szerző

Drávecz Gyula a továbbiakban részletesen elmondta Bottyán János hadi sikereit egészen 1700-as haláláig, majd így zárta beszédét:

- Bottyán hitvallása a következő volt: „Kész vagyok élni, halni nemzetem és hazám mellett. Szívből, lélekből cselekszem.” Személyében a magyar történelem egyik legkiválóbb hadvezérét tisztelhetjük – mondta végül.

Ezután Bertainé dr. Paczolay Ilona versmondó szavalatával folytatódott az ünnepség, majd a megemlékezők helyezték el koszorúikat, mécseseiket a szobornál. A város önkormányzatának nevében Horváth László polgármester és Drávecz Gyula koszorúztak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában